Ministr financí Miroslav Kalousek: Vondra lobboval za nákup pandurů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ministr financí Miroslav Kalousek: Vondra lobboval za nákup pandurů!

Transportér Pandur
Transportér Pandur (ČTK)

V původně klidné koalici ODS, TOP 09 a VV už se vynořují všelijaké spory mezi šéfy menších stran a premiérem Petrem Nečasem (ODS). Nyní ale ministr fi nancí Miroslav Kalousek (TOP 09) dokonce obvinil ministra obrany Alexandra Vondru (ODS), že tlačil vládu – tehdy vedenou Mirkem Topolánkem – k nákupu obrněných transportérů Pandur.

Ty pořídila od rakouské firmy Steyr Topolánkova vláda v roce 2009, během let ale na zajištění zakázky měli »pracovat« například expremiér Stanislav Gross anebo exministr obrany a současný Kalouskův náměstek Martin Barták. Podle informací médií a subjektů z firmy je pak měla čekat provize z nákupu 107 transportérů za 14 miliard korun. Vyšetřování ale zatím žádná pochybení nedokázalo.

Svého náměstka Bartáka nyní Kalousek brání, protože právě Vondra podle něho přemlouval všechny, aby do zakázky šli, a lobboval za firmu General Dynamics (amerického vlastníka rakouského Steyru).

„Myslím, že jsem zdaleka nebyl sám, koho oslovoval a říkal: Prosím tě, vzpamatuj se, musíme to s tím Steyrem podepsat, mně tady píše esemesky a volá Robertson, bývalý generální sekretář NATO, a hrozně na mě naléhá, abychom to podepsali,“ řekl Kalousek Lidovým novinám s tím, že nakonec pro zakázku hlasoval.

„Nevím, zda jsem se rozhodl správně, ale rozhodl jsem se s plnou odpovědností, kterou ponesu,“ dodal.

Miroslav Kalousek Alexandr Vondra

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.