Túrovali kozí dechy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Túrovali kozí dechy!

Více než padesát jezdců se postavilo na startovní čáru závodu napříč Radvanicemi.
Více než padesát jezdců se postavilo na startovní čáru závodu napříč Radvanicemi. (pro Aha! – Ivan Dostál)

»Smradu jako v Cařihradu« měli včera v Radvanicích na Přerovsku. Konal se zde totiž již devátý ročník populárního závodu legendárních mopedů, tzv. kozích dechů. Ty totiž kromě silného jekotu i pořádně kouří.

Na start závodu, který vedl ulicemi Radvanic, se postavilo více než padesát funících strojů. Převládaly značky Stadion a Jawetta. Už potřetí dorazil i Miloš Matulík (53) z Tlumačova u Zlína. Do Radvanic přijel »protáhnout« hned čtyři své mopedy.

„Je to můj celoživotní koníček. Stadiony sbírám už dvacet let a věnuju jim prakticky veškerý volný čas. Dnes jedu na stroji z roku 1961, daroval mi ho strýc a musel jsem si ho nejdřív zrenovovat, protože už byl nepojízdný,“ řekl těsně před odstartováním závodu Matulík.

Zároveň dodal, že ví, proč jsou kozí dechy mezi lidmi stále tak populární. „Je to proto, že se jedná o geniálně jednoduché stroje, které jsou i přes svůj věk stále elegantní a spolehlivé,“ tvrdí Matulík. Závod skrz Radvanice byl i letos rozdělen na dvě kategorie – originály a upravené stroje. Celkovým vítězem se stal domácí Jan Šulák.

V zatáčkách jezdci stroje museli krotit…

…ale o to více to mohli rozpálit na rovinkách.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.