Pavel Jedlička během chvíle přišel o tři ženy z rodiny! Zemřela dcera, vnučka i babička! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Pavel Jedlička během chvíle přišel o tři ženy z rodiny! Zemřela dcera, vnučka i babička!

Pavel Jedlička se už tři roky snaží dokázat, že za nehodu může kromě řidiče i majitel vozu, tedy lesní společnost.
Pavel Jedlička se už tři roky snaží dokázat, že za nehodu může kromě řidiče i majitel vozu, tedy lesní společnost. (Aha! - Alexandr Malachovský, ara )

Jsou chvíle, kdy i novinářům docházejí slova. A právě takové bylo naše povídání s Pavlem Jedličkou (55) z Cheznovic u Rokycan. Rozhovor s mužem, který během jediné autonehody přišel o dceru, vnučku i její babičku, byl velmi emotivní a několikrát musel být přerušen. Bylo patrné, že každá další vzpomínka způsobuje panu Pavlovi obrovskou bolest. Přesto to byl právě on, kdo nakonec trval na tom, že nám svůj příběh dopoví až do konce. „Snad se tím někdo poučí. Třeba to pomůže zachránit lidský život, třeba někdo nebude muset prožívat takovou hrůzu jako já!“ řekl nám pak pevným hlasem pan Pavel.

Každá smrt je bolestivá, ještě více ale bolí smrt, která je naprosto zbytečná. S tím se člověk srovnává ještě hůř. Pavel Jedlička o tom ví své. „Dcera to ráno jela pro malou do Blovic, kde byla u babičky na víkendu. Cestou zpátky pak vzaly i babičku, která jela do Rokycan do nemocnice. Dcera pak měla jít na odpolední,“ začíná své vyprávění pan Pavel a vysvětluje tak, jak se v jednom autě ocitly tři generace žen jeho rodiny.

„Už to ráno mi dcera říkala, že se jí nikam jezdit nechce. Já seděl v kuchyni, popíjel kafe a řekl jsem jí, že tedy pojedu já. Nakonec ale sedla za volant ona,“ popisuje se slzami v očích pan Pavel den, kdy se auto s jeho nejbližšími už nevrátilo domů.

Nákladní »zabiják«

Nehoda se stala na přehledné široké silnici mezi obcemi Šťáhlavy a Rokycany. Přestože byl únor, žádný sníh nebyl a vozovka byla naprosto suchá. Jenže protijedoucímu nákladnímu vozu lesní společnosti praskla přední levá pneumatika! Auto dcery pana Jedličky náklaďák srazil do příkopu a ještě ho přejel. Ženy ani dítě uvnitř neměly šanci přežít.

„Vrchol všeho je, že pneumatiky toho náklaďáku byly naprosto sjeté, navíc každá byla úplně jiná! To auto prostě vůbec nemělo vyjet na silnici. I svědek, chodec, který byl na místě neštěstí, prohlásil, že před nehodou bylo jasně slyšet, že ta pneumatika plácá a byl cítit zápach gumy. Byla to chyba jak toho řidiče, tak i té společnosti. To mi nikdo nevymluví,“ rozčiluje se pan Pavel, který fotky z tragické nehody viděl.

Trest rok a půl za tři mrtvé

Odsouzen byl nakonec pouze řidič nákladního automobilu, který dostal nejnižší možný trest – osmnáct měsíců. Ani on, ani jeho podnik se rodině pana Jedličky dodnes neomluvili. „Pracovníci podniku žádali pro řidiče prezidentskou milost. To považuji za drzost,“ říká pan Jedlička, který se se smrtí svých nejbližších dodnes nevyrovnal, byť už to jsou tři roky.

„To ani nejde. S tím se člověk nikdy nesrovná. Vypadáte jako každý jiný člověk, ale máte díru v srdci. Věřte mi, že oběťmi nehod jsou pozůstalí,“ říká Jedlička. Těžko se také srovnává s tím, když jim lítost dávají najevo příbuzní. „Když vás začnou litovat, je to ještě horší. To člověku vážně moc nedodá. Naopak,“ vypráví své zkušenosti. Se svojí manželkou se prý o tragické události nikdy nebavil.

„Doma o tom vůbec nemluvíme. Jen jsme se dohodli na tom, že ona se bude starat o hřbitov a já o pomníček na silnici, kde holky zůstaly. Na hřbitově jsem dodnes nebyl. Nedokážu to,“ svěřuje se třesoucím hlasem. Pan Jedlička je jeden z mála lidí, kteří mají pomníček u silnice oficiálně.

„Byla to čtyřměsíční intenzivní práce. Těch povolení a razítek, co musí člověk vyběhat, si nikdo nedokáže ani představit,“ popisuje úřední komplikace, kterým se většina lidí, kteří chtějí svým blízkým pomníčky postavit, raději vyhne.

Černý humor operátora

Po smrti milovaných čekala pana Jedičku spousta práce a zařizování. Například zrušit účet mobilního telefonu dcery. Operátorovi musel předložit úmrtní list. Jenže rok po tragédii přišel další šok. „Přišla nám exekuce. Že prý tomu operátorovi dlužíme 28 tisíc korun. Okamžitě jsme podali žalobu, neboť jsme měli důkazy, že jsme jim úmrtní list včas posílali. Nakonec nám tedy poslali omluvný dopis. Ale je to fakt síla,“ říká pan Pavel.

Každou chvíli vám to blýskne hlavou

Manželům Jedličkovým naštěstí zůstal alespoň syn, který sám založil rodinu a má malou dceru. „Když mi syn řekl, že bude mít rodinu, měl jsem takový zvláštní pocit. Víte, pořád se to ve vás láme. První vnučka byla mazel, žila s námi v baráku. Kvůli ní jsme i předělávali dům... Za další vnučku jsme pochopitelně šťastní, milujeme ji, ale já pořád vzpomínám. Mám holt takovou povahu,“ konstatuje zarmouceně Pavel Jedlička.

Velkou psychickou oporou je mu léčitel, kterého pan Pavel krátce po tragédii vyhledal, a také České sdružení obětí dopravních nehod. „Tam jsou lidé s podobným příběhem, s podobným osudem. Máme si co říci. To je pro mě velká psychická pomoc,“ vysvětluje smutný muž.

Snažím se varovat

„Od té doby žiji každou vteřinou, vždyť co bude za půl hodiny, to nikdo z nás neví,“ říká pan Pavel, který chce tím, že o své bolesti otevřeně hovoří, pomoci i tomu, aby se podobná tragédie neopakovala. Právě proto se zapojil do projektu (Ne)zvratné osudy a o otřesné nehodě, která navždy změnila život jemu i jeho rodině, vypráví studentům na středních školách a učilištích.

Třeba to budou právě oni, kdo jednou odmítnou usednout do auta nesplňujícího technické předpisy a vlastně tak zachrání lidské životy...

Co jsou (Ne)zvratné osudy?

Projekt Ministerstva dopravy a Českého sdružení obětí dopravních nehod. Projekt (Ne)zvratné osudy organizuje pro studenty posledních ročníků středních škol a odborných učilišť diskuze s lidmi – „osudy“, do jejichž života nějakým způsobem zasáhla dopravní nehoda.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.