Tunel Blanka = díra na prachy: Pokuta až půl miliardy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tunel Blanka = díra na prachy: Pokuta až půl miliardy!

Tunel Blanka se stal pro Prahu strašákem poté, co se země opakovaně propadla.
Tunel Blanka se stal pro Prahu strašákem poté, co se země opakovaně propadla. (Aha! – Daniel Černovský)

Vynucená stavební pauza, kterou zapříčinil zával v tunelu Blanka na začátku července, se začíná prodražovat. Stavaři se domnívají, že celkem by mohla výstavba mít zpoždění až 4 měsíce, což by představovalo pokutu půl miliardy!

Nejdříve se totiž musí prozkoumat zával po propadu zeminy, která 6. července tohoto roku zasypala bagristu. Šetření nehody musí provést báňský úřad, ten má ale dost komplikovanou situaci. Vyšetřovatelé totiž musejí prozkoumat místo za závalem a prokopat se k němu bude trvat zhruba tři měsíce.

Do ukončení vyšetřování se nesmí na Blance ani kopnout a se zpožděním stavby naskakuje i pokuta, která Metrostavu hrozí. Podle současné smlouvy s hlavním městem činí pokuta za každý den zpoždění 5,25 milionu korun. Zpoždění si ale nepřeje ani Praha. „Máme zájem o urychlené dokončení,“ řekl pražský primátor Pavel Bém. Pro dostavbu jsou v současnosti i opoziční zastupitelé, podle nich už v této fázi stavbu nikdo nezastaví, Praha by kvůli průtahům byla jen delší dobu rozkopaná.

To ale není všechno, další »zpozdné« budou po Metrostavu chtít firmy, které nebudou moci v řádných termínech montovat do tunelu technologie, jako jsou větráky, osvětlení, klimatizace a podobně. To by mohlo znamenat až 2,2 milionu za den zpoždění. Ovšem ani milionové pokuty stavbu neohrozí, protože konečná částka, kterou Metrostav od Prahy dostane, bude kolem 20 miliard korun. Zprovoznění se předpokládá v prosinci 2012.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.