Povodně 2010! Sever Čech: 1000letá voda! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Povodně 2010! Sever Čech: 1000letá voda!

Obyvatelé Hrádku nad Nisou se snažili včera zachránit co se dá. Nakonec před vodou sami prchali.
Obyvatelé Hrádku nad Nisou se snažili včera zachránit co se dá. Nakonec před vodou sami prchali. (ČTK – Radek Petrášek, Alexandra Mlejnková, ara)

Zoufalství, bezmoc a strach. Přesně tyto pocity po včerejšku zcela ovládly obyvatele Libereckého a Ústeckého kraje. Tisíciletá voda tam nemilosrdně ničila vše, co jí přišlo do cesty. Po řádění živlu zůstali nejméně čtyři mrtví a stovky obyvatel bez domova. Lidé v zoufalství vylezli na stromy a střechy zničených domů. Voda ale stoupá i jinde.

Zoufalství, bezmoc a strach. Přesně tyto pocity po včerejšku zcela ovládly obyvatele Libereckého a Ústeckého kraje. Tisíciletá voda tam nemilosrdně ničila vše, co jí přišlo do cesty. Po řádění živlu zůstali nejméně čtyři mrtví a stovky obyvatel bez domova. Lidé v zoufalství vylezli na stromy a střechy zničených domů. Voda ale stoupá i jinde!

Stav ohrožení platí na celé řadě míst, kalamitní stav vyhlásil i ČEZ. Kritická situace je hlavně na Liberecku, Ústecku a také na Chrudimsku. Meteorologové však očekávají, že vydatné deště skončí až dnes v noci. Povodně tak nadále hrozí v Libereckém, Ústeckém, Plzeňském a Královéhradeckém kraji.

Lidé jsou vyčerpaní, záchrana mnohdy přišla na poslední chvíli.

Tohle povodně způsobily...

  • Na Liberecku spadl na vlak strom z podmáčeného svahu. Nikdo nebyl zraněn, provoz na železnici byl ochromen.
  • Stovky dětí musely kvůli přívalovým dešťům opustit tři tábory na Chrudimsku a Českolipsku.
  • V obci Chrastava museli místní obyvatelé ošetřovat zraněnou dívku, ke které se kvůli špatnému počasí nemohl dostat vrtulník ani záchranná služba.
  • Na Frýdlantsku utonuli čtyři lidé. Muže (†34) v Lindavě strhl proud, v domě v Raspenavě našli hasiči mrtvého seniora (†83) a dalšího člověka, jeden utonulý je i v Dětřichově. Další lidé jsou pohřešováni.
  • Přehrady Fojtka a Mlýnice na Liberecku jsou v krizovém stavu. Přes hráz Fojtky přetéká více než stoletá voda, přes hráz Mlýnice dokonce více než tisíciletá voda. Hasiči kvůli hrozbě protržení hráze Mlýnice evakuovali stovky lidí z Nové Vsi.
  • Na řadě míst museli být obyvatelé do bezpečí převezeni vrtulníkem. Lidé vylézali před velkou vodou i na stromy a střechy domů.
  • Silné deště zatopily centrum Frýdlantu do výšky 1,5 metru, město je zcela odříznuté. Voda odnesla domy a dva mosty.
  • Ministr obrany AlexandrVondra, náčelník armády Vlastimil Picek i šéf vnitra Radek John odlétli na Liberecko. Na pomoc byla povolána armáda a horská služba.

Rozvodněná říčka Jeřice vtrhla plnou silou i do Chrastavy na Liberecku.

Most ve Frýdlantu nevydržel nápor povodně...

Svatba uprostřed povodní: Novomanželům pršelo štěstí!

Hodně štěstí snad do budoucna přinese velká voda alespoň Petrovi Škrábalovi a Tereze Zejdové ze Svídnice na Chrudimsku. I přes povodeň se oba vypravili na svoji plánovanou svatbu. Nejprve se museli přebrodit masou vody, která se valila po ulici a pak už nastoupili do hasičského auta, které je odvezlo k obřadu. Tam pár i navzdory počasí oddali.

¨

Petr Škrábal a Tereza Zejdová se i přes povodeň vypravili na svoji plánovanou svatbu, odvezl je hasičský vůz.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.