Manželé Kučerovi, zámečtí páni z Nových Hradů: Koupili chátrající zámek! ...teď je z něj klenot! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Manželé Kučerovi, zámečtí páni z Nových Hradů: Koupili chátrající zámek! ...teď je z něj klenot!

Manželé Kučerovi jsou na zámku šťastní. Peče o celý areál jim však zabere veškerý čas.
Manželé Kučerovi jsou na zámku šťastní. Peče o celý areál jim však zabere veškerý čas.  (Aha! - Martin Pekárek, ara)

Zní to téměř neuvěřitelně. Manželé Kučerovi se rozhodli, že seknou se životem v Praze a odstěhují se na venkov. Prodali veškerý svůj majetek a za utržené peníze koupili zničený zámek Nové Hrady. To, co stát u většiny chátrajících památek nezvládl ani za 21 let od sametové revoluce, tedy vrátit historickým památkám zašlou krásu, oni zvládli za 13 let. Dnes je zámek chloubou kraje a oblíbeným turistickým cílem. Petr a Magda Kučerovi patří mezi pár lidí, kteří u nás mohou říct: Žijeme na zámku.

Co koupit zámek?

Manželé Kučerovi žili spokojený život v luxusní vile v Praze. Jenže zeleň v okolí jejich domu rychle mizela společně s novou výstavbou a z původně klidného bydlení se stalo místo věčného hluku. Děti už opustily rodné hnízdo, a tak si prostě řekli: Je čas začít novou životní etapu! Petr v té době působil ve vrcholné politice, Magda pracovala v japonské firmě.

Rozhodli se prodat veškerý svůj majetek a odstěhovat se. „Postavit nový dům nás nelákalo. Rozhodli jsme se, že půjdeme někam na venkov a koupíme historickou památku, které dáme opět život. Majetek a pozemky, které jsme měli, jsme prodali a tím jsme získali investiční kapitál. Volba nakonec padla na rokokový zámek v Nových Hradech, který jsme tehdy koupili za 14 milionů korun,“ popisuje začátky Petr Kučera.

Láska na pohled

Když zámek v Nových Hradech Kučerovi spatřili poprvé, okamžitě se do něj zamilovali. „Líbilo se mi, že k nemovitosti patřily obrovské pozemky, velká zahrada a barokní sýpka. Byly zde i pozemky pro přilehlou farmu a koňské stáje. Naším cílem bylo dát zámek do původního stavu,“ konstatuje pan Petr.

To, že byl zámek v dezolátním stavu a byl vybydlený, manželům Kučerovým nevadilo. „Když jsme sem přišli, nebyla tu kanalizace ani přívod vody. Ve špatném stavu byla i elektrická síť. Ale prostě jsme věděli, že tento zámek je přesně to, co chceme,“ dodává paní Magda. Do rozsáhlé opravy se noví zámečtí páni dali hned. Za tři roky byla nezbytná rekonstrukce hotová. Do dnešního dne investovali do oprav více než 20 milionů korun. Všechno zvládli zaplatit z vlastních úspor.

„Začali jsme střechou, která se propadala, vybudovali jsme nový vodovod, kanalizace a elektřiny. Vyměnili jsme a zrestaurovali okna a vstupní bránu. Pak došlo na příjezdovou cestu a fasádu. Navíc jsme vzkřísili i vnitřek zámku, který nutně potřeboval odborné zrestaurování částečně dochovaných parketových podlah a vitrážových oken. Měli jsme to štěstí, že jsme si všechno dělali ve vlastní režii. Tím jsme spoustu finančních prostředků ušetřili,“ říká Petr Kučera.

Doma se nachodí...

Zámek, který je vytápěn plynem, má celkem osmadvacet místností. Rodina Kučerových má k dispozici celé první patro. „Přes den se nachodíme docela dost. Ale je to prostě romantika,“ svěřuje se Magda. Že by se jejich život podobal seriálovým hrdinům ze Života na zámku, však Kučerovi odmítají.

„Já jsem se na ten seriál koukala a můžu upřímně říci, že k realitě to má hodně daleko,“ směje se zámecká paní. Kromě nich v zámku žije ještě nejstarší syn se svou manželkou. „Další tři naše děti sem jezdí průběžně,“ dodává Magda.

60 tisíc návštěvníků

Veřejnosti byl zámek otevřen v roce 2001. Kromě komentovaných prohlídek zámku a provozu restaurace a cukrárny, se zde konají soukromé oslavy, koncerty a především svatby. „O ty je obrovský zájem. Ročně jich tu máme okolo sto dvaceti. Co se týče návštěvníků, přes sezonu nás navštíví zhruba šedesát tisíc lidí, z drtivé většiny Čechů,“ konstatuje Petr Kučera.

Na rozdíl od jiných zámeckých pánů, kteří měli velké oči a ze zámku se většinou rychle odporoučeli, si Kučerovi nestěžují. „Když jsme zámek kupovali, památkáři nám říkali, jen abyste vydrželi a neskončili jako mnozí z těch lidí, co si nějakou historickou památku koupili. Nám se ale daří. Důležité je mít jasno ve správném využití,“ říká pan Petr.

Už by neměnili...

Udržovat zámek je však časově velice náročné. Většinu práce zastane rodina sama. „Děláme od rána do večera. Já se starám o správu nemovitosti, farmu a stáje, moje manželka se věnuje administrativě, účetnictví a provozu restaurace a cukrárny,“ popisuje Kučera. Dokonce ani se závistí se u místních lidí nesetkali. Manželé jsou na zámku zkrátka šťastní a spokojení.

„Splnil se nám velký sen. Jsme rádi, že jsme tento krok udělali, i když to bylo dost velké riziko. Ale zachovali jsme pro společnost kousek historie. Každému doporučuji, ať to zkusí. Je to opravdu krásné,“ uzavírá povídání zámecký pán.

Historie zámku:

  • Stavbu vybudoval v letech 1774–1777 hrabě JeanAntoine Harbuval Chamaré, který jí vtiskl nádech francouzské elegance a rokokové zdobnosti. Jednalo se doslova o rokokový šperk.
  • Na začátku 20. století ho zakoupil rod Bartoňů.
  • V roce 1948 přešel zámek pod národní správu.
  • V dalších letech byla ze zámku škola, v přízemí hospodařil státní statek, který zrušil konírnu a udělal z ní výkrmnu býků.
  • Po roce 1989 se zámek v restituci vrátil do rukou vnuků původního majitele, továrníka Josefa Bartoně z Nového Města nad Metují. Vzhledem k tomu, že neměli dostatek peněz a energie na nezbytnou rekonstrukci, rozhodli se zámek prodat.
  • V červnu 1997 zámek zakoupili za 14 milionů korun manželé Kučerovi z Prahy.

Takhle se zámek měnil

Zámek v roce 1950 byl téměř ruinou.

V devadesátých letech se objevily první snahy zámek zrekonstruovat. Plány však ztroskotaly.

Ještě v roce 1997 byl zámek, kterému se přezdívá »České Versailles« neudržovaný. Právě v tomto roce jej zakoupili manželé Kučerovi.

Rok 2010

Také ložnice má svůj obrovský půvab.

Zámek obklopuje jedna z nejkrásnějších zahrad v Česku.

Takto vypadá zámecká kuchyň.

Pohádková jídelna manželů Kučerových.

Zde má Petr Kučera knihovnu.

Koupelna je velmi moderní.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.