Pavla (†33) přes rok bojovala o život: Rakovina byla silnější! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Pavla (†33) přes rok bojovala o život: Rakovina byla silnější!

Pavla podstoupila řadu chemoterapií, ale nemoc přesto neporazila.
Pavla podstoupila řadu chemoterapií, ale nemoc přesto neporazila.  (Aha! – Dan Černovský, adenokarcinom-zaludku.cz)

Pavla Valičková (†33) z Příbrami rok a půl statečně bojovala s rakovinou žaludku. O její odvaze a odhodlání nemoc porazit deník Aha! informoval loni v listopadu. Rakovina ale bohužel byla silnější. Její tělo už nedokázalo vzdorovat a mladá žena před necelým měsícem zemřela.

Pavla onemocněla na začátku loňského roku. Verdikt lékařů byl děsivý. Rakovina žaludku v raném stadiu. Mladá žena měla okamžitě podstoupit operaci, při níž by jí měl být odebrán žaludek. Když lékaři její břicho otevřeli, zjistili, že vše je ještě mnohem horší.

„Zjistili ještě metastázy na slinivce a pobřišnici. Provedli mi tedy jen přemostění žaludku, abych mohla jíst, a na řadu přišly chemoterapie,“ vyprávěla nám tehdy Pavla. Ta se mezitím snažila žít co možná nejpřirozeněji. Jezdila s manželem na výlety, hledala si práci. Myslela na budoucnost, doufala... V dubnu ale přišla další rána.

„Doktorka mě poslala na ultrazvuk a prokázala se voda v břiše, která je asi způsobena metastázemi v pobřišnici. Navíc se objevil nádor i na druhém vaječníku. Chemoterapie nezabrala,“ napsala Pavla v internetovém deníčku.

O měsíc později se její stav ještě víc zhoršil, přesto neztrácela naději. „Je to viditelné zhoršení na celé čáře. Samotný původní nádor i nádory na vaječnících se zvětšily. No nic, zatím neumírám. Vzhůru do boje, nebudu přeci sedět v koutě a čekat na zubatou svini, že jo?“ nevzdává se Pavla.

Zhoršení stavu ale pozorovala každý den. Vodu v břiše jí lékaři museli odsávat. Nemohla jíst, hubla a zvracela žluč. „Mám veliké bolesti, po ránu brečím jak malé dítě. To zvracení mi dává zabrat. Celý den jen ležím. V noci moc nespím,“ svěřila se.

Pavla dostávala léky tlumící bolesti, byla se svou rodinou. Poslední zprávu v deníčku už musel dopsat její manžel. „Dne 9. července ve 23.50 hodin se po dlouhém boji navždy zavřely andělské oči naší Páji.“

Usměvavá Pavla.

Pavla žila aktivně a výletů se nevzdala ani během léčby.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Nedělní Aha! psalo o statečném boji Pavly s rakovinou 29. 11. 2009.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.