Dopadený zločinec Pitr - Kde domov můj? Houby, domů nechce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Dopadený zločinec Pitr - Kde domov můj? Houby, domů nechce!

Ladná architektura za velké peníze - Hotel Kempinski je oblíbenou destinací prominentů.
Ladná architektura za velké peníze - Hotel Kempinski je oblíbenou destinací prominentů. (Aha! – Petr Novotný, Martin Přibyl, ČTK, ara)

Ve středu se jako blesk z čistého nebe snesla zpráva, že ve Švýcarsku dopadli uprchlého podnikatele Tomáše Pitra (38) – »nepřítele čísla jedna«, jak ho nazýval bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek. Vydání jednoho z nejhledanějších českých zločinců všech dob ale nepůjde po másle – Pitr se mu totiž z pochopitelných důvodů brání…

O tom, zda bude Pitr vydán do ČR, se může rozhodovat až jeden rok. Podle Švýcarů jsou už totiž Pitrovy »hříchy« promlčeny a exšéf civilní rozvědky Karel Randák dokonce myslí, že kontroverzní podnikatel nikdy do Česka vydán nebude. To ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) je o něco optimističtější. „Vidím to v tuto chvíli padesát na padesát,“ řekl.

Aby to nakonec nedopadlo jako s Pitrovým kamarádem a taktéž uprchlým podnikatelem Radovanem Krejčířem. Toho z podobných důvodů dodnes odmítá vydat Jihoafrická republika, ve které už tři roky žije i s manželkou a synem.

Kauza Pitr - Od obchodníka k podvodníkovi a hledanému muži!
  • 2000 – Policie Pitra obvinila za podezřelé obchody s akciemi Setuzy a Milo Surovárny. S komplicem měl akciovými podvody poškodit firmu Agrocredit (šlo o 700 milionů korun).
  • listopad 2005 – Pitr je s komplicem odsouzen k 8,5 letem vězení za daňové podvody, kterými připravil stát o 58 milionů korun.
  • prosinec 2005 – Vynořuje se zpráva, že Pitr chystá útěk. Soud proto vydává zatykač.
  • leden 2006 – Pitr slibuje soudci, že neuprchne, ten ho propouští na patnáctimilionovou kauci.
  • červen 2006 – Za daňové delikty dostává Pitr po odvolání »jen« 5 let za mřížemi. Přesto se dál odvolává...
  • červen 2007 – Po dalších neúspěšných odvoláních se podnikatel začíná skrývat, je na něj vydán tuzemský, evropský i mezinárodní zatykač.
  • listopad 2008 – Díky zprávě Interpolu v Bernu vychází najevo, že Pitr se skrývá nejspíše ve Švýcarsku.
  • leden 2009 – Média informují, že Pitr občas přijíždí do České republiky, policie ale nemá dost důkazů.
  • červenec 2009 – V souvislosti s »toskánskou aférou« nezávislé zdroje informují, že se na dovolené s politiky a lobbisty mihl i uprchlý podnikatel.
  • červenec 2010 – Pitr je na popud české strany zadržen ve švýcarském Svatém Mořici.
Poslední vteřiny svobody? V luxusu!

Zimní i letní alpská destinace pro slavné a bohaté ve Švýcarsku je známkou okázalého luxusu. A právě tady dopadli Pitra, který si vyjel odpočinout jen tak »naostro« bez dokladů. I když mu tím dovolená, na kterou s ním měla údajně jet i nejbližší rodina, zhořkla, předtím si ji musel pěkně užít.

Pětihvězdičkový hotel Kempinski, kde si jeden člověk bez šesti tisíc korun za noc ani neškrtne, a člověk Pitrových choutek může nechat až 135 tisíc korun denně za prezidentské apartmá, nabízí vše od výhledu na horské štíty po bazén, lázně umístěné přímo v objektu, a restauraci, která zajisté Pitrovo vytříbené chutě potěšila. Zkrátka krásná dovolená za peníze odcizené ze státní kasy…

Všechny cesty vedou k Pitrovi!

Kliknutím zvětšete

Za každým vlivným člověkem stojí další vlivní lidé – i tak by se dala vystihnout raketová dráha k penězům a postupně do kriminálu, kterou zažil Tomáš Pitr (38). Podívejte se, kdo všechno Pitrovi údajně pomáhal, a někteří možná ještě pomáhají…

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.