Jediný kojenecký ústav v Praze v ohrožení! Přijdou Petříček a Alenka o domov? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jediný kojenecký ústav v Praze v ohrožení! Přijdou Petříček a Alenka o domov?

Petříček je zdravý a statečný tříměsíční chlapeček, o kterého se jeho mladá maminka ani tatínek nemohli postarat kvůli nedostatku finančních prostředků.
Petříček je zdravý a statečný tříměsíční chlapeček, o kterého se jeho mladá maminka ani tatínek nemohli postarat kvůli nedostatku finančních prostředků. (Aha! – Petr Novotný)

Finanční krize a obrovské tlaky na šetření tvrdě dopadly i na jediný kojenecký ústav v hlavním městě. Dětské centrum Fakultní Thomayerovy nemocnice dostalo o více než 10 milionů nižší příspěvek než v loňském roce a nyní bojuje o přežití. Pomáhá magistrát i ministerstvo, ale na provoz je pouze do října. Hrozí tak, že odložená miminka a děti do 6 let přijdou o domov!

Dětské centrum pečuje o děti závislých matek, postižené i nechtěné, a stará se o matky, které se o děti učí pečovat nebo chtějí rodit tajně. Teď se ocitlo v bezvýchodné situaci! „Už se utlumil provoz jednoho oddělení. Řešilo se to i snižováním personálního obsazení, “ popsala ředitelka ústavu Jaroslava Lukešová.

Od té doby vzniklo mnoho samostatných iniciativ zaměstnanců i lidí z okolí centra, kteří pořádají sbírky ložního prádla, kartáčků a plen pro opuštěné děti. „Lidé nám dávají oblečení, kočárky i třeba vlhčené ubrousky a to nám strašně pomáhá. Znamená to pro nás obrovskou úsporu,“ děkuje Lukešová.

Přestože kritickou situaci řeší magistrát hlavního města, který poskytl finanční pomoc v řádech několika milionů, městská část i ministerstvo, nad dětským centrem se stahují mračna. „Já vím, že i ministerstvo dalo, co mohlo, ale je to málo. Nikdo nemá zájem na uzavření kojeneckého ústavu. Neumíme si představit, co by s těmi dětmi bylo dál,“ svěřila se deníku Aha! mluvčí Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová.

Pro děti umístěné v dětském centru by se totiž velmi těžko hledala střecha nad hlavou vzhledem k tomu, že žádné podobné zařízení už v Praze nezbylo. „Musely by se umístit po středních Čechách. Ale pořád máme naději. Ještě nás čeká jednání s možným sponzorem,“ dodává Štanclová.

Osudy opuštěných, nemocných a nechtěných dětí se dotkly i Prahy 4, jejíž starosta Pavel Horálek začal hledat řešení ve využití prázdných prostor centra. „Pan starosta se snažil najít řešení otevřením veřejné mateřské školy v jednom z pavilonů. Prostory ale byly nevyhovující. Další možností je využití speciální školky pro autisty,“ informovala mluvčí Prahy 4 Žaneta Pilařová.

I přes veškerou snahu to nevypadá pro dětské centrum vůbec růžově. Může se totiž stát, že se peníze na provoz jednoduše nepodaří sehnat a 120 bezbranných drobečků se i se svými pečovatelkami a sestřičkami ještě letos ocitne před dveřmi ústavu.

Chcete pomoci?

Nadační fond Dětský úsměv
č.ú. 572187093/0300
www.detskyusmev.wz.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.