I medvědi v horku peláší k vodě! Hele, chlape, co se opičíš? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

I medvědi v horku peláší k vodě! Hele, chlape, co se opičíš?

Kožich medvěda je uzpůsobený k ochraně proti vysokým mrazům. Jenže z teplého kožíšku se ve vedrech stává past. Také medvědi proto míří k vodním plochám, tentokrát za koupáním.
Kožich medvěda je uzpůsobený k ochraně proti vysokým mrazům. Jenže z teplého kožíšku se ve vedrech stává past. Také medvědi proto míří k vodním plochám, tentokrát za koupáním. (Profimedia.cz, EPA, ČTK)

Když teploty míří strmě vzhůru, my lidé naopak míříme obvykle k vodě, abychom se alespoň trochu zchladili. A nejen my. Například medvědi hnědí, kteří se velmi vzácně vyskytují i v našich Beskydech, si dokážou vodní radovánky také pořádně užít. Rochní se a řádí ve vodě tak, že bychom jim mohli závidět!

Chladivou lázeň si dokážou medvědi užívat stejně jako lidé.

To se dělá, koukat lidem do koupelny? I když má pověst zabijáka, je až k neuvěření, že 90 % jeho potravy tvoří rostliny! Je však pravda, že jeho až 15 cm dlouhé drápy a velmi ostré zuby dokážou s přehledem rozdrtit i pevné kosti vysoké zvěře.

Mrkejte, tuhle lodičku jsem si vyrobil sám! Medvěd hnědý zpravidla vyráží k vodě za potravou. Ryby tvoří podstatnou část jeho jídelníčku, především pak lososi. To platí hlavně pro šelmy žijící v Rusku a na Aljašce.

No né, tam dole jsem zase já! Co je to za divnou věc? Mláďata samice medvěda rodí zhruba po 6 až 8 měsících březosti. Ze začátku je potomek zcela závislý na matce. Nejčastěji se rodí dvě mláďata. Porod přichází během zimního spánku, pokud nemá matka sama dostatek tukových zásob, rodí se medvíďata mrtvá.

Spadla lžička do kafíčka, udělala... Ač se často říká: jsi neohrabaný jako medvěd, je ve skutečnosti zvíře nezřídka vážící až 800 kg velmi dobrým běžcem. Dokáže pelášit rychlostí až 45 km/h, takže opravdu nevěřte filmům, ve kterých medvědovi hlavní hrdina uteče jako nic.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.