Budoucí vláda - Rozhodla, co s poplatky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Budoucí vláda - Rozhodla, co s poplatky!

Fotografie
Fotografie (internal)

Trojkoalice, jejíž ministry by příští týden měl jmenovat prezident Václav Klaus, se včera dohodla na posledním bodu společného programu – na zdravotnictví. A výsledek? Umírněnější vyjednavači převálcovali tvrdé návrhy budoucího ministra fi nancí Miroslava Kalouska (TOP 09) a zavedli opatření, která sice někoho zklamou, jiné ale potěší…

Například třicetikorunový regulační poplatek za položku na receptu se nyní bude platit za celý recept, a pacienti tak mohou výrazně ušetřit. Naopak z vlastní kapsy si lidé zaplatí za levnější léky jako Acylpyrin a Paralen – ty zatím měli na předpis hrazený z pojištění.

Změní se také poplatek za přespání v nemocnici. Ze současného šedesátikorunového poplatku za denní pobyt stoupne na stovku a více. „Cena za lůžko bude odstupňována podle kvality nemocničního zařízení a podle počtu pacientů na pokoji,“ popsal změnu premiér Petr Nečas (ODS). I s ostatními dílčími úpravami jde o poměrně velkou změnu koncepce regulačních poplatků ve zdravotnictví a pravicové trojkoalici plány sotva něco zhatí, až dojde na lámání chleba.

Nejenže totiž ČSSD a KSČM mají ve Sněmovně menšinu, ale už dokonce i sociálně-demokratičtí hejtmani přestávají pacientům vracet poplatky v krajích.

Kliknutím zvětšete

Další změny
  • Levné léky jako Acylpyrin a Paralen už nepořídí pacienti na předpis, budou si je muset koupit v lékárně za běžnou cenu. Nebudou za ně ale ani dávat třicetikorunu za recept. „Rozdíl tak sotva pocítí,“ myslí si odborník na zdravotnictví Marek Šnajdr (ODS).
  • Určí se parametry »standardní« zdravotní péče, za nadstandard si pak pacienti připlatí.
  • Mají být zavedeny »transparentní čekací seznamy« pro jisté druhy zdravotnických služeb, jako jsou složité operace atd.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.