Čas dovolených - Stovce Čechů hrozí v zahraničí smrt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Čas dovolených - Stovce Čechů hrozí v zahraničí smrt!

Fotografie
Fotografie (internal)

Statisíce Čechů každoročně vyrážejí do zahraniční na dovolenou, desítky se jich už nikdy nevrátí. Dovolená se jim stane poslední v životě. A nejvíce jich má svoje křížky v Chorvatsku. I jinde na světě na ně ale čekají mořští ježci či tzv. faraónova pomsta.

Během letní turistické sezony zemře každoročně na dovolených téměř 100 českých turistů! Nejčastějším důvodem tzv. nepřirozených úmrtí během zahraničních dovolených jsou úrazy, autonehody nebo utonutí.

Nejčastějším důvodem tzv. přirozených úmrtí během zahraniční dovolené je srdeční zástava, která se týká zejména starší lidí, ale také mladších se srdečními chorobami.

Vyplývá to z dlouhodobých statistik Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, pojišťoven a Českého statistického úřadu.

Jako prevence vůči hrozbě zranění a souvisejících komplikací se doporučuje:

  • Ukázněnost a nepřeceňování sil při sportu, při pobytu u moře, při plavání a na horách
  • Ukázněnost a nepřeceňování sil při řízení automobilu
  • Překontrolovat si, zda-li máme zajištěné platné komplexní cestovní pojištění

Podle mluvčího asociace Tomia Okamury v hlavní turistické sezoně (od poloviny června do poloviny září) zemřelo vloni na zahraničních dovolených 75 českých turistů, v roce 2008 to bylo 83 českých turistů, v roce 2007 to bylo 100 českých turistů a v roce 2006 zemřelo v tomto období 90 českých turistů.

„Nejvíce českých turistů umírá během letní turistické sezony v Chorvatsku - vloni to bylo 14 osob, což je celkem pochopitelné, jelikož je Chorvatsko vůbec nejpopulárnější českou zahraniční dovolenkovou destinací. Jen vloni ji navštívilo 814 tisíc českých turistů,“ uvedl Okamura.

Žraloci české turisty ohrozí jen výjimečně. Přesto je lepší dodržovat případná omezení, která nás před nimi chrání.

„Co se týče úrazů a zdravotních obtíží, na které se neumírá, nejčastěji české turisty během letních dovolených postihují zlomeniny, pořezání, odřeniny, šlápnutí na mořského ježka, respirační choroby a zažívací potíže. Ohledně zažívacích potíží hraje prim Egypt s tzv. faraónovou pomstou, jak se nazývají horečky provázené průjmy,“ dodal.

Celkově za celý rok zemřelo v zahraničí 414 českých turistů, což bylo o 18 méně než v roce 2008.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.