ODS, TOP 09 a Věci veřejné se shodly na úpravách zákoníku práce: Padáka dostanete snadněji! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

ODS, TOP 09 a Věci veřejné se shodly na úpravách zákoníku práce: Padáka dostanete snadněji!

Jak se změna zákoníku práce projeví na nezaměstnanosti?
Jak se změna zákoníku práce projeví na nezaměstnanosti? (ČTK – Zdeněk Němec, ara)

Nabírání i propouštění zaměstnanců bude zřejmě už od ledna výrazně snazší. Umožnit to má chystaná reforma zákoníku práce, která zavádí například neomezené uzavírání smlouvy na dobu určitou nebo snižuje odstupné. Naopak dvouměsíční výpovědní lhůta má zůstat beze změn.

 

Na konkrétní podobě úprav se podle Hospodářských novin už shodly všechny tři strany rodící se nové vlády ODS, TOP 09 i Věci veřejné. Podle odborníků jde o nejliberálnější reformu zákoníku práce od 90. let, která by měla výrazným způsobem oživit pracovní trh.

TOHLE VŠECHNO SE ZMĚNÍ

Smlouva bez omezení

Co to bude znamenat: Firmy budou moci smlouvy na dobu určitou uzavírat bez omezení. Dnes ji přitom mohou zaměstnavatelé nabízet maximálně dva roky. Opatření by mělo především motivovat firmy k nabírání nových zaměstnanců především z řad absolventů.

Nižší odstupné

Co to bude znamenat: Sníží se odstupné pro lidi, kteří pracují pro svého zaměstnavatele méně než dva roky.

  • Měsíční odstupné: dostane ten, kdo ve firmě bude pracovat méně než rok.
  • Dvouměsíční odstupné: připadne tomu, kdo ve firmě bude pracovat od jednoho do dvou let.
  • Tříměsíční odstupné: pokud odpracujete ve firmě více než dva roky, bude vám stejně jako dnes náležet tříměsíční odstupné.

Více hodin bez pojištění

Co to bude znamenat: Za lidi, kteří odpracují ročně 300 a méně hodin, nebudou muset firmy, které s nimi uzavřou dohodu o provedení práce, platit zdravotní a sociální pojištění. Zdravotní a sociální pojištění nebudou muset odvádět ani pracovníci. Dnes tak mohou odpracovat jen 150 hodin.

Prodavačky a uklízečky: Jeďte za prací do Německa! Dostanete 66 tisíc Kč měsíčně...

Sehnat skvěle placenou práci by pro mnohé Čechy nemusel být od ledna problém. Pomoci by nám měla situace v sousedním Německu, které se potýká s nedostatkem učňů, neobsazeno je tam nyní okolo 30 000 pracovních míst určených právě pro studenty učňovských oborů. Firmy zvláště z východu Německa proto chtějí od příštího roku, kdy skončí omezení v přístupu na německý pracovní trh pro lidi z nových členských zemí EU, získávat učně ze sousedního Česka a Polska. Největší poptávka je po pracovnících v obchodu, restauračních a hotelových zařízeních a po mechanicích či informaticích.

Kliknutím zvětšete

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.