VIDEO Fenomén vuvuzela - Felix Slováček zahrál pro Aha! TádaDáda... To je rámus! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

VIDEO Fenomén vuvuzela - Felix Slováček zahrál pro Aha! TádaDáda... To je rámus!

Felix Slováček s vuvuzelami ve své pracovně.
Felix Slováček s vuvuzelami ve své pracovně.  (Aha! – Martin Pekárek, Alexandr Malachovský, Profimedia.cz, ara)

Hlava z toho třeští. Vuvuzely, trumpetky na fotbalovém mistrovství světa protivně bzučí jako roj sršáňů a kdekoho napadne: cožpak na ten kus plastu nejde něco zahrát? NEJDE! ZAPOMEŇTE! Deník Aha! požádal Felixe Slováčka (67), nejlepšího českého klarinetistu a saxofonistu, aby z vuvuzely vyloudil aspoň pár tónů.

Když nás vítal ve svém domě, nevěřícně na trubky hleděl. „Kvůli tomuhle stahuju zvuk v televizi na minimum a koukám na fotbal méně než obvykle,“ ulevil si s despektem.

Mistr je pro každou recesi a slíbil stát se hlavním protagonistou pokusu. A tak nabral do plic vzduch a zadul z plných sil. Parník na Labi takový rámus nenadělá. „Polnice má čistší tón. A líp zní i rozšlapaná pionýrská trumpeta,“ chechtal se. Ne, z toho nic nebude. Jeden tón a dost.

Chybí zakřivení, víc se z toho vyloudit nedá. Kdyby byla mechanika, klapky... „Tudududúúú. Tádadádadáááá.“ Vlčák na zahradě se přidal nešťastným zavytím. Ani hasiči by se vuvuzelou k požáru nesvolali. „Zahrajete na to jen komorní A,“ specifikoval testovací trubač Slováček. „Když začíná symfonický orchestr hrát, tak hoboj právě tímto tónem udává ladění. Zahraje jako první.“

Někdejší Gottův klarinetista pak změnil nátisk a zahrál ono A o oktávu výš. Pes se utišil. „Jako kšeft dobrý, ale jako hudební nástroj krám.“

Zkusil profouknout i obě trumpety najednou. Zvuk se zdál o něco zajímavější. „Kdyby dělali různé délky, může se dohodnout parta fanoušků a něco by vypotili,“ uvažoval a uzavřel. „Teď jen aby to nedošlo k nám. Jen ať si to nechají v Africe.“

Obchodník o šílenství: 5000 objednávek!

Ten uřvaný nesmysl ničící fotbal a ušní bubínky jde v Čechách na dračku. Obchodníci s vuvuzelami jsou zavaleni objednávkami.

Richard Kurta prodává fotoaparáty a hračky má jen jako »přidruženou« výrobu. Jenže teď aby se vrhl na ty zpropadené plastové trubky. V sídle firmy na Evropské třídě jich měl ve středu stohy balíků. „V úterý jsem dostal 450 originálů vuvuzel přímo z Johannesburgu a ve středu mi přišlo na web přes 5000 objednávek. Lidí šílí,“ povídal, když prodával Aha! trumpetu pro Mistra Felixe Slováčka.

Za jednu si řekl 299 Kč. „Už jsem slyšel, že to někdo nabízí za tisíc korun, ale to bych nebyl obchodník, ale podvodník. Myslím si, že ten vybičovaný zájem do týdne opadne,“ usmál se Kurta.

Nahrávka z focení - Felix a vuvuzela. Podívejte, jak obstál...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.