V Pardubicích se na obloze proháněly spitfiry, hurricany, Migy 15, Migy 19 i gripeny... To byla letecká paráda! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

V Pardubicích se na obloze proháněly spitfiry, hurricany, Migy 15, Migy 19 i gripeny... To byla letecká paráda!

Německé letadlo značky Messerschmitt, která je známá především výrobou stíhacích letadel za druhé světové války.
Německé letadlo značky Messerschmitt, která je známá především výrobou stíhacích letadel za druhé světové války. (ČTK)

Stovka letadel historických i moderních se včera představila tisícům diváků na již dvacáté Aviatické pouti na letišti v Pardubicích. K vidění byla unikátní letecká vystoupení, při nichž nechyběly ani nejslavnější stíhačky Spitfire, Hurricane, Mig 15, Mig 19 či Gripen. A to zdaleka nebylo všechno!

Na pardubickém letišti byly k vidění skutečné rarity. Například cvičný dvouplošník De Havilland D.H. 82, na kterém se za druhé světové války cvičili čeští piloti sloužící v řadách britské RAF. „V programu byla zmapována celá historie aviatiky od prvního vzletu Blériotu až po nejmodernější stíhačky Gripen. To, co se letos podařilo dát dohromady, neviděli diváci ještě nikde v Evropě,“ uvedl předseda Sdružení Aviatická pouť Jaroslav Janda.  Akci zahájila startem v pravé poledne letadla využívaná českou armádou, mezi jinými také stroji JAS39 Gripen.

Velký zájem budily historické letouny. K letošnímu stému jubileu od prvního vzletu průkopníka české aviatiky a pardubického rodáka Jana Kašpara organizátoři pozvali ze Švédska stroj Blériot IX z roku 1918, stejný typ, s nímž se Kašpar o osm let dříve poprvé vznesl. Letecký program byl sestaven ve formě velkoprostorového divadelního představení, které čítalo celkem čtrnáct obrazů. Velkolepá letecká podívaná bude v Pardubicích pokračovat stejným programem i dnes.

Na nebi se po celý den střídal jeden letoun za druhým. Fajnšmekři si rozhodně přišli na své.

Při seskoku parašutistů se divákům tajil dech.

Rusko zastoupili stroje Jak-3 a Jak-9.

Piloti představili i několik historických dvouplošníků.

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.