Pomazánkové máslo slaví 33 let!
Pomazánkové máslo slaví třiatřicátiny! Vyrábět se u nás yačalo už v roce 1977 v liberecké mlékárně. Nelíbí se ale Evropské unii, chce ho zakázat.
Jak se pochoutka, na které vyrostli generace Čechů vyrábí? „Tekutou smetanu měníme zvýšeným tlakem – homogenizací – na polotekutý výrobek. Současně dochází ke změně sladké smetany na jemně nakyslou mléčnou chuť pomazánkového másla,“ vysvětluje Doc. Ing. Ladislav Forman, jeden z autorů výrobku. Oblíbené je pomazánkové máslo i proto, že se snadno roztírá. Zároveň má méně tuku asi 33 %, a je zdravější než klasické. Právě obsah tuku vadí úředníkům z Bruselu. Výrobek s označením máslo ho totiž musí obsahovat nejméně 39 %. Název pomazánkové máslo nám Evropská unie zakázala používat už v roce 2007, přesto se stále v Česku prodává a odmítáme se ho vzdát. „Snahou domácích výrobců je získání výjimky, jakou mají na jiné nízkotučné výrobky ostatní země, např. Španělsko,“ říká Petr Marek, ředitel Choceňské mlékárny.