Na březích českých potoků můžete vidět nevšední rituál: Ledňáčci mají zásnuby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Na březích českých potoků můžete vidět nevšední rituál: Ledňáčci mají zásnuby!

 (Profimedia.cz, ara)

Ledňáček říční je podle ornitologů jedním z nejkrásnějších, neli vůbec nejkrásnější pták obývající území České republiky. Není to ale jenom jeho pestré zbarvení, které z něj dělá velmi zajímavého a oblíbeného živočicha. Velice zvláštní je například jeho namlouvací rituál, který právě v těchto dnech můžete vidět, vypravíteli se na místa, kde ledňáček žije.

Ledňáček celý rok žije sám a ve svém okolí nesnese jiného ledňáčka. Výjimku udělá pouze od května do září, kdy hnízdí. Námluvy připomínají divokou smršť. Samička nejprve »dělá fóry« a před samečkem se snaží prchnout. Ten ji ovšem pronásleduje a oba předvádějí střemhlavé prudké pády směrem k vodní hladině. Těsně nad ní ovšem svůj pád vyrovnají a prudce změní směr. Čím blíž k vodní hladině to sameček udělá, tím větší je pro samičku frajer. Když skončí tato letecká fáze, která může trvat i několik hodin, přijde na řadu tzv. zásnubní krmení. Sameček přináší samičce na větev potravu, teatrálně se uklání a nakonec, pokud mu to samička dovolí, předá jí přinesenou potravu přímo do zobáku. Tanečky, které u toho předvádí jsou opravdu kouzelné.

Samec přináší své vyvolené potravu. Když ji přijme, je ruka v rukávě.

Starostliví rodiče

Pokud je samička dostatečně spokojená se samečkovými leteckými schopnostmi a je dokonale okouzlena jeho snahou vetřít se jí do přízně donesenou potravou, dovolí mu páření. Společně si vyhloubí na břehu potoka noru, kde samička naklade 5 až 7 vajíček, o které se střádavě střídají oba rodiče. Pouze v noci přebírá starost jenom samička. Po 23 až 27 dnech opouštějí mláďata hnízdo a učí se lovit. Než se tuto specifickou disciplínu naučí, až polovina se jich při pokusu o ulovení ryby utopí.

»Ženich« pronásleduje svou »nevěstu«.

Aha! Víte, že...

  • Ledňáčkovo tělo je velké průměrně 16,5 cm, váží okolo 40 g. Má nápadný, okolo 4 cm dlouhý zobák.
  • V egyptské mytologii ledňáček představuje harmonii. Staří Egypťané věřili, že pokud spatří ledňáčka, znamená to příslib klidu po následujících čtyřicet dní.
  • Ledňáčka v látkovém věnci měl ve znaku český král Václav IV.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.