Kůň rozdrtil jezdce: Takhle umíral... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Kůň rozdrtil jezdce: Takhle umíral...

Kaláb (v pruhovaném) si jel pro vítězství, jenže přišel hrozivý pád.
Kaláb (v pruhovaném) si jel pro vítězství, jenže přišel hrozivý pád. (pro Aha! – Tomáš Škoda/Brněnský deník, ara)

K tragédii došlo na dostihovém závodišti v BrněDvorskách. V neděli tam zahynul jezdec Zdeněk Kaláb (†42), když ho ve fi niši rovinového dostihu převálcoval jeho vlastní kůň, tříletý valach Richie! Jezdec utrpěl mnohočetná vnitřní zranění, kterým po převozu do nemocnice sv. Anny v Brně podlehl.

Jak k tragedii došlo? Běžel se dostih tříletých a starších koní na 1900 metrů, pole pouhých šesti koní zahýbalo do cílové roviny. „Richie byl favorit, asi by si jasně dojel pro prvenství,“ říká majitel koně a současně ředitel závodiště Josef Vymazal.

Koníkovi však podklouzla noha, spadl a překulil se celou vahou (cca 400 až 450 kg) přes svého jezdce Zdeňka Kalába! „Byla to prostě nešťastná náhoda. Nebylo mokro, dráha byla v suprovém stavu,“ nemá Vymazal pro tragédii slůvka vysvětlení. Neštěstí se ho dotklo i proto, že nebohého jezdce řadu let dobře znal: „Byl vedle z dědiny, z Blažovic, jsme prakticky jako rodina. Je to hrůza.“

Svědci ale mají jasno, kdo může nést za Kalábovu smrt zodpovědnost – najatí záchranáři! „Ležel na dráze snad deset minut! Sanita sice stála pět set metrů od něj, ale trvalo věčnost, než se rozjela na pomoc! Div že nepřijela dřív »rychlá«, kterou někteří diváci volali z mobilů,“ popsal Aha! jeden ze svědků. Možná proto už Kalábovi v nemocnici nebylo pomoci. Šéf závodiště tuhle verzi nepřímo potvrzuje. „No... Právě ta záchranka... Ne, o záchrance se bavit nebudu, to budeme řešit jinde, to bych v médiích nerad rozpitvával,“ řekl nám Vymazal.

Na místo nakonec musela dorazit záchranka jihomoravského kraje. Její mluvčí Barbora Zuchová řekla: „Stav zraněného byl od počátku závažný. Lékařce se podařilo pomocí léků na dobu transportu stabilizovat jeho stav a byl předán na urgentní příjem Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.“ Jezdec i přesto bohužel zemřel...

Kaláb leží pod vlastním koněm, do nehody se navíc připletla jezdkyně.

Na rozdíl od Kalába měla druhá účastnice nehody štěstí.

Kalábovi se konečně dostalo pomoci.

 

ZDENĚK KALÁB (†42)

  • Působil většinou ve stáji Filip, kde jezdil i v tréninku.
  • Tříletého Richieho však v osudném závodě vedl pro stáj TJ BrnoDvorska trenéra Josefa Vymazala.
  • Kaláb celkem absolvoval starty v 61 rovinových i překážkových dostizích, pětkrát dokázal zvítězit. V neděli v Brně si před nešťastným pádem připsal jedno druhé místo.

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.