Teroristé udeřili: Bomba v centru New Yorku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Teroristé udeřili: Bomba v centru New Yorku!

Pyrotechnici zneškodňují nálož v zaparkovaném nissanu.
Pyrotechnici zneškodňují nálož v zaparkovaném nissanu. (EPA, ara)

Jen minuty dělily od smrti tisíce obyvatel New Yorku a turistů, kteří každý den navštíví populární Manhattan. V nenápadném zaparkovaném autě byla připravena mohutná nálož, která by smetla vše v okolí – od chodců po obyvatele přilehlých domů. Když z vozu začal vycházet kouř, všiml si ho místní prodejce a přivolal policii. Pyrotechnikům se teroristickou nálož podařilo zlikvidovat na poslední chvíli. Včera se k pokusu o atentát přihlásilo hnutí Taliban.

„Máme velké štěstí, podařilo se nám uniknout smrtelné hrozbě,“ řekl starosta New Yorku Michael Bloomberg. Zatím neznámý pachatel zaparkoval sportovní nissan v rušné části Manhattanu, který je oblíbeným cílem turistů a milovníků broadwayských muzikálů. Kolem 18. hodiny místního času (v neděli o půlnoci SELČ) si místní prodavač triček všiml, že se z vozu začíná kouřit. Jako veterán vietnamské války poznal nebezpečí a přivolal policii. Ta v 18.30 evakuovala bloky domů v okolí a dočasně uzavřela i několik linek metra. Podle šéfa newyorské policie Raymonda Kellyho byly v autě tři nádoby s propanem, téměř 40 litrů benzinu ve dvou nádržích a pyrotechnika. Vyšetřovatelé nyní zkoumají záběry pouličních kamer, které by měly odhalit, kdo s autem přijel. Zatím jsou k dispozici jen záběry, jak vůz jede nedalekou ulicí.  Televize MSNBC uvedla, že výbušnina nebyla funkční. Policie vzhledem k vyšetřování odmítla zprávu komentovat.

Policejní tým zajišťuje stopy.

Celé okolí Manhattanu bylo uzavřeno.

Útoky na New York:

Únor 1993: Dodávka se 680 kilogramy trhavin vybuchla v podzemní garáži severní věže Světového obchodního centra. Zahynulo 6 lidí.

Září 2001: Po nárazu dvou letadel do věží Světového obchodního centra zemřelo v jeho troskách téměř 3000 lidí.

Srpen 2004: Dva muži byli zatčeni za plánování bombového útoku na stanici metra.

Leden 2007: Pákistánský přistěhovalec Shahawar Matin Siraj odsouzen k 30 letům vězení za plánování útoku na metro na Manhattanu.

 

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.