Zoo vítají přírůstky: Přišly na svět tohle jaro! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zoo vítají přírůstky: Přišly na svět tohle jaro!

 (ČTK, ara)

Před týdnem se v pražské zoo narodilo gorile Kijivu už třetí mládě. Porod proběhl bez problémů a celá gorilí tlupa radostnou událost velice prožívala. A gorilí prcek není jediné mládě, které spatřilo svět v posledních týdnech. Pojďte se na další zvířecí mimina mrknout.

Narozeno 20. března: Slůně přežilo zázrakem...

Zoologická zahrada v australském Sydney byla posledních pár dní zahalená do smutku. Oplakávalo se slůně, které zemřelo v děloze těhotné slonice pár dnů před porodem. Nenarozené mládě nejevilo na ultrazvuku sebemenší známky života, veterinářům tedy nezbývalo než ho vyprostit z těla matky. Stalo se ale nemožné! Bezvládné stokilové tělíčko slůněte se pohnulo! Zázračný tvoreček otevřel zarudlá ospalá očička, a dokonce se už několik hodin po narození poprvé postavil na nohy.

Narozen 8. dubna: Žirafák obr...

Extrémně vysoký sameček žirafy Rothschildovy, který se narodil v zoo v Ústí nad Labem měřil po narození 203 cm. Malý čahoun je raritou, průměrná výška žirafího novorozeněte je totiž o 40 cm menší. Navzdory velikosti porodila žirafího kluka máma Etna (11) překvapivě rychle. Za hodinu a 15 minut byl na světě a za půl hodiny po narození stál na nohou.

Narozen 10. dubna: Nosorožec James...

Nosorožce jménem James z australské zoo hlídají rodiče na každém kroku. Malý nosorožec je silný a jak se zdá, obavy ošetřovatelů vzhledem k úmrtí předchozích potomků jeho matky jsou zažehnány. Je vidět, že se má James skutečně k světu a z nejhoršího je už venku.

Narozeni 13. dubna: Surikaty zůstaly dvě...

V londýnské zoo se narodila tři mláďata surikaty. Bohužel hned po porodu jedno mládě zemřelo, a tak na světě zůstali pouze dva bráškové. Hned od prvního okamžiku si padli do oka a celé hodiny si spolu bez přestávky vydrží hrát. Zdá se, že smrt jednoho z nich jejich sourozenecké pouto ještě upevnila, neudělají bez sebe ani krok. Bráškové zkrátka drží spolu.

Narozeni 17. dubna: Lvíčci zlatí jsou raritou...

Pár nejohroženějších drápkatých opic na světě, lvíčků zlatých, přivedl v jihlavské zoo na svět dvojčata. Jejich matka je skutečná hrdinka. Tyto opičky totiž v poměru ke své velikosti rodí doslova obry. Pokud by se jim chtěly vyrovnat ženy, musely by na svět přivádět rovnou asi tříleté děti. Rodičovský pár byl sestaven před třemi lety a mláďata má podruhé.

Narozen 18. dubna: Medvídě Sergej...

No není roztomilý? Medvídě, které dostalo jméno Sergej v ruské zoo, je prostě šikulka. Jakmile ho začnou lidé fotit, vždy začne perfektně pózovat. Zkrátka hotový herec! Zajímavostí také je, že Sergej miluje jídlo a od narození se vydrží cpát dlouhé hodiny. „Kdyby mohl, jedl by snad čtyřiadvacet hodin denně. Sežere úplně všechno na co přijde,“ uvedl s úsměvem ruský ošetřovatel.

Narozeni 19. dubna: Levhartíci obláčkoví...

Samice levharta obláčkového porodila před několika týdny ve švédské zoo dvě mláďata. Porod byl komplikovaný a trval několik hodin. Jednu chvíli se dokonce zdálo, že rodící levhartice přijde o život. Odchov levhartů obláčkových v lidské péči byl ještě před několika lety zcela mimořádný, jednotlivé odchovy byly spíše nahodilé. Zajímavostí je, že levharti obláčkoví se rozmnožují jen na sedmi místech v Evropě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.