Aha! radí: Vybíráme byt! Panelák, nebo novostavba? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Aha! radí: Vybíráme byt! Panelák, nebo novostavba?

Odborníci rozhodně nedoporučují kupovat byty v panelácích.
Odborníci rozhodně nedoporučují kupovat byty v panelácích. (Aha! – Alexandr Malachovský)

Jak se vyvíjejí ceny bytů? Kde je nejlepší bydlet? Vyplatí se mi koupit byt, nebo je lepší pronájem? Na tyto a další otázky vám odpoví nový seriál deníku Aha!. Dnes se zaměříme na výhody novostaveb oproti panelákům.

Asi každému musí být zřejmé, že výhody novostaveb oproti bytům v panelových domech jednoznačně převažují. „Nejedná se jen o ryze technické parametry jako životnost konstrukcí, tepelněizolační poměry, zvukově izolační vlastnosti apod. V panelových domech, a to i těch, které prošly rekonstrukcí, bývají například také častým problémem společné prostory – jejich úroveň zpravidla zdaleka neodpovídá požadavkům moderního bydlení,“ vysvětluje výkonný ředitel společnosti Central Group Aleš Novotný. Dalším problémem může být nízký bezpečnostní standard, navíc na většině sídlišť zoufale chybí parkovací místa. Laikovi by se mohlo zdát, že nevýhodou nových bytů oproti těm v panelácích je jejich pořizovací cena, která je přirozeně o něco vyšší. „To je ale zjednodušený pohled. Důležité je uvědomit si, že v případě nového bytu se jedná o cenu konečnou a v nejbližších mnoha letech si jeho vlastnictví nevyžádá další investici,“ říká Novotný. Naproti tomu pořízením staršího bytu výdaje s tím spojené obvykle nekončí.

Panelové domy, ve kterých žije podle údajů ČSÚ více než třetina obyvatel ČR, byly navíc projektovány s plánovanou životností 30 – 40 let. Tato doba u řady z nich již vypršela, u dalších brzy vyprší. „Nákladné rekonstrukce, jako například zateplení fasády nebo výměny vnitřních technologií, sice zlepší užitné vlastnosti domu, ale na jeho životnost nemají zásadní vliv – konstrukční systém je stále týž,“ varuje Novotný. V západní Evropě se proto z panelových sídlišť postupně stávají do jisté míry ghetta, obydlená přistěhovalci a nejslabšími sociálními skupinami.

Panelákový byt raději ne!

Byty v panelových domech zaznamenaly v průběhu finanční krize v porovnání s cenami novostaveb často až dvojnásobný pokles cen. Zatímco ceny bytů v novostavbách by podle odhadů Central Group mohly začít růst již v druhé polovině letošního roku, a to zhruba srovnatelně s mírou inflace, ceny bytů v panelových domech budou i nadále klesat. Tento pokles by mohl být i o dalších 20 procent ročně. „Investice do bytu v paneláku tak nemůže být ani bezpečná, ani výnosná. Pokud lze jejich majitelům něco doporučit, pak spíše takový byt co nejdříve prodat,“ míní Aleš Novotný.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.