Auta zasypal sopečný prach! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Auta zasypal sopečný prach!

Auta pokryl sopečný prach.
Auta pokryl sopečný prach. (Aha! – Martin Přibyl)

Také jste ráno našli své auto pokryté vrstvou bělavého nepořádku? Nejste jediní. V posledních dnech s tím bojují řidiči na území celé České republiky. Padá na nás totiž popílek z islandské sopky!

„Popílek se drží ve vysokých vrstvách atmosféry. Určitá část na zem spadne, ale koncentrace není zatím příliš vysoká,“ říká meteoroložka Dagmar Honsová. Přesto našli zejména na severu Čech řidiči svá auta pokryta bílým práškem, popel ze sopky totiž spadl i s nočním deštěm. Odborníci se shodují, že by motoristé neměli prášek z aut stírat, mohlo by totiž dojít k poškrábání karoserie. „Nejlepší je smýt ho proudem vody,“ říká automechanik Jiří Nejdl.Poprašek na autě ale nemusí být jen popílek z dalekého severu. Nyní se totiž naplno rozjíždí pylová sezona. Určit přesně, zda vám auto znečistil popílek, nebo pyl, je ale bez laboratorního rozboru nemožné. Podle barvy je to možné aspoň orientačně – sopečný prach je bílý až šedivý, pyl bývá nažloutlý.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.