Česko ochromil sopečný duch! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Česko ochromil sopečný duch!

Radarový snímek kráterů sopky připomíná tvář fantoma...
Radarový snímek kráterů sopky připomíná tvář fantoma... (Aha! – M. Přibyl, ara)

Nejhorší obavy se staly skutečností a oblak popela, který se šíří z vybuchlé islandské sopky v ledovci Eyjafjallajökull, uzavřely více než polovinu evrop-ských letišť včetně Česka!

V celém evropském vzdušném prostoru už byla během včerejška odvolána více než polovina letů a fotografie zbytečně čekajících pasažérů na letištích zaplnily světová média. Létání v atmosféře zanesené částicemi sopečného výbuchu je smrtelně nebezpečné, mohou totiž skrze větráky proniknout do stroje a poškodit výškoměr i jiné důležité přístroje.

Jak dlouho chaos potrvá? Podle oficiálních informací minimálně ještě dnes. Podle meteorologů dost možná i déle, a to podle směru a rychlosti větru. Jen ČSA přicházejí za každý den letového klidu o desítky milionů korun. Navíc není jasné, kdy se sopka zase uklidní. Její činnost totiž neutichá, místo lávy dští jen smrtelný a zdraví nebezpečný popel. To by mohlo trvat ještě několik dní a klidně i týdnů. Snad ani není možné domyslet, jak hrozivý vliv by to mělo na dopravu nejen v Evropě, ale i po celém světě.

Následky už nyní těžce snáší Polsko, které chce zítra pohřbít při leteckém neštěstí zesnulého prezidenta Lecha Kaczyńského (†60). Kvůli leteckým omezením je ale možné, že státníka na jeho poslední cestě nevyprovodí žádné zahraniční návštěvy…

Zlověstný mrak se vznáší nad Islandem a chystá se ochromit zbytek Evropy. Naposledy sopka vybuchla v roce 1821 a popel chrlila celé dva roky. Snad se historie nebude opakovat...

Kliknutím zvětšete

Pátek 12:00 letiště Ruzyně: Zavíráme!

Jako mraveniště včera působilo mezinárodní letiště v PrazeRuzyni. Stovky zrušených letů do různých světových destinací způsobily, že se na letišti ocitly tisíce bezradných a hlavně naštvaných lidí.„Jsem zoufalá, nevím, co mám dělat. Měla jsem odlétat odpoledne, ale je jasné, že se asi nedostanu nikam. Netuším, jestli se mi podaří přeložit letenku na příští týden, nebo jestli mám odlet úplně zrušit,“ řekla Aha! Petra Novotná, která měla letět do Asie. „Volám na všechny strany a nejhorší je, že mi nikdo není schopný říct, jak dlouho bude létání pozastaveno.“ Jiní cestující to přijímali vcelku klidně a odebírali se zpět do centra Prahy. Cestovní kanceláře totiž bezproblémově nabízely vrácení peněz anebo výměnu letu. „Odlétáme s cestovkou na Kanáry a před několika hodinami nám volali, že se náš let překládá na dřívější dobu,“ popsal Aha! Robert Stehlík z Kostelce nad Černými lesy. „Měli bychom odletět těsně před polednem, po dvanácté hodině prý už nebudou smět odlétat žádná letadla,“ dodal Stehlík, který tak byl jedním z posledních Čechů, kteří z Ruzyně odletěli. Podle odborníků přetrvá stav i dnes.

Petra Novotná (29)

Čekání a nejistota mnohé z cestujících hodně unavily.

Sopečný popel: Jak moc je nebezpečný?

Nad Evropou se vznáší obrovský mrak sopečného popela. Jak moc pocítíme jeho přítomnost? A projeví se na počasí?

■ Proč se kvůli popelu zavírají letiště a ruší lety?

Cestující by si připadali jako v písečné bouři – z letadla by viděli jen tmu. Popel se navíc může dostat do motorů letadla, které může i vyřadit z provozu. Pro spalování leteckého benzinu totiž potřebují kyslík a toho v mraku popela opravdu moc není. Problém nastává i při měření rychlosti – trubička, která rychlost měří, se může snadno ucpat a není možné zjistit, jak rychle letadlo letí.

■ Je nebezpečné popel vdechovat?

Vdechujemeli sopečný popel ve velké koncentraci, nebezpečný je. Mrak navíc obsahuje ostré úlomky s kyselinou siřičitou.

■ Ohrožuje sopečný popel ovoce na stromech a zeleninu na polích?

Naopak – láva a popel dodávají půdě živiny, oblasti v okolí vulkánů jsou proto velmi úrodné.

■ Jsou auta vystavena takovému riziku jako letadla?

Ne, mohou být jen lehce zaprášená, motor je v bezpečí.

■ Projeví se mrak na počasí?

V extrémním případě ano – dostaneli se dostatečně vysoko (11 km), uvolní se do stratosféry částečky síry. Od nich se odráží část slunečního záření zpátky do vesmíru a na Zemi je tedy chladněji.

■ Bude tedy chladnější léto?

Ne, výbuch by musel trvat několik týdnů. Teploty na Zemi by v takovém případě klesly až o 1 °C.

Smrtelný oblak nad Polskem: Bojkotuje pohřeb Kaczyńských!

Kliknutím zvětšete

Václav Klaus: Pojedu klidně vlakem!

Prezident Václav Klaus si je dobře vědom nebezpečí, kterému by se vystavil, kdyby do Polska v příštích dnech letěl vládním letadlem. Prohlásil proto, že pokud mu to bezpečnostní podmínky nedovolí, pojede na nedělní pohřeb do Krakova klidně vlakem. Připojí se k němu i premiér Jan Fischer. Naopak předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) kvůli stavu letecké dopravy cestu vzdal.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.