Nejnovější hrozivá statistika - 60 dětí ročně zabije rakovina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nejnovější hrozivá statistika - 60 dětí ročně zabije rakovina!

Každé páté dítě v ČR zemře na rakovinu.
Každé páté dítě v ČR zemře na rakovinu. (Aha! – Marek Pátek, Profimedia.cz)

Zhoubným nádorem onemocní v Česku každý rok kolem 350 dětí. Přestože většině moderní medicína umí pomoci, 60 z nich se z nemocnice domů nevrátí. Rakovina je tak v úmrtnosti dětí na druhém místě hned za úrazy.

V roce 1985 umíralo na rakovinu 60 % malých pacientů. „Díky výzkumné práci dnes vyléčíme více než 83 % všech dětí a mladistvých se zhoubnými nádory. Stále však ztrácíme téměř každé páté dítě,“ říká profesor Jaroslav Štěrba, přednosta Kliniky dětské onkologie FN Brno.

K nejčastějším zhoubným chorobám dětí patří leukemie a nádory centrální nervové soustavy, zejména mozku. Příčina vzniku rakoviny u dětí je nejasná, nejčastěji se odborníci přiklánějí k vrozeným poruchám genů. Na rozdíl od dospělých je u nich vliv prostředí a životního stylu minimální. „Těžko lze např. kojence obviňovat, že si za zhoubný nádor může nezřízeným pitím mateřského mléka v prvních měsících života,“ uvádí profesor Štěrba.

U dětí jsou nádory obvykle velmi »agresivní«, rychle rostou. Například doba, za kterou dojde ke zdvojnásobení počtu nádorových buněk u některých akutních leukemií je pouhých 12 až 72 hodin.

„Dětské nádory daleko dříve metastazují a pacienta velmi časně bezprostředně ohrožují na životě. Na druhou stranu díky těmto vlastnostem jsou nádory u dětí většinou citlivější na léčbu než nádory, které se typicky vyskytují v dospělosti, např. karcinom prsu či tlustého střeva,“ popisuje prof. Štěrba, který na pomoc dětem spoluzaložil i Nadační fond dětské onkologie Krtek. Znamená to, že šance na vyléčení jsou mnohem vyšší.

Přežilo by jich víc, ale...

Úspěšnost léčby těžce nemocných dětí je podle odborníků možné ještě zvýšit, chybějí ale peníze! „Zásadní přínos ke zlepšení léčebných výsledků v dětské onkologii měly především nekomerční akademické studie. Ty se neobejdou bez podpory ze strany organizátorů zdravotní péče. V České republice ze strany pojišťoven či státních orgánů chybějí,“ konstatuje prof. Štěrba.

Hvězdy pomáhají

Pomoci dětem s rakovinou se rozhodli herci, zpěváci a missky. Stanou se patrony 3. ročníku Tesco Běhu pro život, který si klade za cíl vybrat na výzkum zhoubných nemocí u dětí 3 miliony korun. „Zdraví je to nejdůležitější, co člověk má. S blížícím se narozením mé dcerky si tento fakt uvědomuji čím dál víc. Proto jsem se rozhodl, že se přidám mezi běžce brněnského Běhu pro život,“ řekl herec Roman Vojtek, známý např. ze seriálu Vyprávěj nebo Ulice.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.