MUDr. Ždichynec pro čtenáře Nedělního Aha! Jak ochránit tělo při změně teplot a tlaku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

MUDr. Ždichynec pro čtenáře Nedělního Aha! Jak ochránit tělo při změně teplot a tlaku!

Bolesti hlavy bývají s příchodem jara pro mnohé z nás na denním pořádku
Bolesti hlavy bývají s příchodem jara pro mnohé z nás na denním pořádku (Aha! – Jaroslav Benda, Profimedia.cz)

V současné době, kdy se poměrně často mění venkovní teploty a počasí, dochází také ke změnám tlaku. Někteří lidé trpí zvýšenou únavou a častými bolestmi hlavy, které přecházejí až v trýznivou migrénu. Můžeme sami proti těmto vlivům počasí něco udělat? Můžeme se obejít bez zvýšené konzumace prášků proti bolestem hlavy? Odpovědi na tyto otázky jsme hledali u zkušeného internisty MUDr. Bohumila Ždichynce.

Proč je nám vlastně zle?

Přecitlivělost na změny počasí souvisí mimo jiné i s rychlým kolísáním venkovních teplot a se změnami elektrického náboje iontů v ovzduší a podobně. Toto působení se projevuje v těle prostřednictvím vegetativního (útrobního) nervového systému. Jde vlastně o formu stresu.

MUDr. Ždichynec

Jak se proti nepříznivým vlivům bránit?

  • V prevenci se uplatní otužování, psychorelaxační cvičení (např. jóga, autogenní trénink) a pravidelný spánek v dobře vyvětrané místnosti.
  • Délka spánku je přitom individuální a řídí se dobrým pocitem vyspání po ranním probuzení.
  • Nárazově je možno vzít tzv. Multi plus – to je koenzym Q10 spolu s deseti nejdůležitějšími vitaminy a devíti nejdůležitějšími minerály v optimálním vyváženém poměru.
  • Příznivě v těchto situacích působí také sklenka Aloe vera juice s maracujou.
  • Rozhodně je nevhodné pivo nebo tvrdý alkohol.
  • Ve stravě je důležitý dostatek hořčíku (magnesia) v listové zelenině a ve středně mineralizovaných minerálních vodách (například Magnesia) s vyšším obsahem hořčíku a současně nižším obsahem sodíku.

Jak s příchodem jara změnit jídelníček?

Přechod ze zimního do jarního období nebyl k našemu organismu nikdy moc šetrný. Březnové a dubnové počasí bývá tradičně plné výkyvů a dělá s námi doslova divy. Ráno jsme nabalení a odpoledne bychom se leckdy mohli opalovat v plavkách. Jak se s těmito teplotními změnami co nejlépe vyrovnat? Jak vyváznout s minimální náchylností ke chřipkám a virózám? Zdravý jídelníček nám napoví.

Jak se v období změn teplot stravovat?

Je zapotřebí přijímat dostatek potravin s maximálním množstvím vitaminů, minerálů a hlavně energie. Proto je v tomto období obzvlášť důležitý rozpis výživy, která se dá zároveň brát jako prevence.

Jarní jídelníček podle dietologa Vítka Chaloupky: Zdravou výživou proti nepřízni počasí!

Bohaté na zdroje vitaminů, minerálů a hlavně energie jsou například tyto potraviny: červené maso, tmavá listová zelenina, celozrnné tmavé pečivo, hroznové víno, banány, med, tmavá hořká čokoláda, müsli tyčinky a hlavně hlíva ústřičná. V následující ukázce vhodného jídelníčku přinášíme vždy dvě varianty snídaně, oběda a večeře.

Snídaně:

  • A tmavé pečivo, hroznové víno, kousek tmavé čokolády, ovocný džus
  • B müsli tyčinky (bez polevy), banán a čaj s medem

Svačina:

  • ovocný salát (směs podle dostupných druhů ovoce)

Oběd:

  • A hovězí kližka, dušená kapusta a dušená hlíva ústřičná. Příprava: Uvaříme hovězí kližku, a když je maso měkké, přidáme dušenou kapustu a hlívu ústřičnou.
  • B dušené červené fazole, špenát a nakládaný celer. Příprava: Udusíme červené fazole, přidáme vařený špenát a nakládaný celer.

Svačina:

  • banán v čokoládě

Večeře:

  • A hovězí jazyk, dušená cuketa a nakládaná červená řepa. Příprava: Uvaříme hovězí jazyk, uvařený nakrájíme na plátky a přidáme dušenou cuketu a nakládanou červenou řepu.
  • B kachní žaludky, dušená hlíva ústřičná a čerstvý pórek. Příprava: Uvaříme kachní žaludky, přidáme dušenou hlívu ústřičnou a posypeme čerstvým pórkem.

Vítek Chaloupka

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.