Obama a Medveděv - Za 14 dní se setkají v Praze! Čekají nás bezpečnostní manévry | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Obama a Medveděv - Za 14 dní se setkají v Praze! Čekají nás bezpečnostní manévry

Obama a Medveděv mají v Praze podepsat klíčovou dohodu o jaderném odzbrojení.
Obama a Medveděv mají v Praze podepsat klíčovou dohodu o jaderném odzbrojení. (ČTK)

Praha se stane dějištěm podpisu klíčové dohody »Start« o jaderném odzbrojení mezi Spojenými Státy a Ruskem. Dají si zde totiž dostaveníčko dva nejmocnější politici planety – americký prezident Barack Obama a ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Američané v úterý oficiálně požádali českou stranu, aby k podpisu mohlo dojít právě v našem hlavním městě. „Dali jsme souhlas, ale přesné datum nebylo ještě stanoveno,“ potvrdil ředitel tiskového odboru ministerstva zahraničí Jiří Beneš. Podle zákulisních informací by k setkání mělo dojít už na začátku dubna. Nová smlouva má nahradit smlouvu o omezení stavu strategických zbraní z roku 1991, jejíž platnost vypršela v prosinci. Oba státy se zaváží, že sníží počet jaderných hlavic na 1500 až 1675 kusů na každé straně a počet jaderných nosičů na 500 až 1100.

Prahu zase čekají obří bezpečností manévry a nejrůznější omezení. Důvod, proč si Američané vybrali právě naši metropoli, je jasný. Přesně před rokem zde totiž Obama přednesl projev o nutnosti jaderného odzbrojení. Mezi vytipovanými městy byly i ukrajinský Kyjev, dánská Kodaň nebo slovenská Bratislava.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.