Poprvé v Česku: Prsa z vlastního tuku! Cena: 255 000Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Poprvé v Česku: Prsa z vlastního tuku! Cena: 255 000Kč!

Lékaři nejdříve odsají tuk a kmenové buňky z problémových partií pacientky...
Lékaři nejdříve odsají tuk a kmenové buňky z problémových partií pacientky... (ČTK)

Zapomeňte na implantáty! Prsa lze zvětšit pomocí kmenových buněk a tuku odebraného z jiných částí těla. Unikátní operaci provedla poprvé v Česku o víkendu pražská klinika plastické chirurgie. Onkologové však zatím nevědí, zda »nová« prsa, jež lze pořídit za 255 tisíc korun, nezvýší riziko rakoviny!

Nový výkon je výhodný v tom, že lékaři zároveň provedou liposukci míst, kde tuk přebývá – z břicha, hýždí či stehen. Následně se čistí a zpracovává ve speciálním přístroji. „Odstředěním se získávají zvlášť kmenové buňky a čistý tuk. Poté se smíchají a vpraví injekčně do prsní tkáně. Odsát se musí nejméně 800 mililitrů až litr tuku, aplikuje se třeba 200 až 250 mililitrů tukové hmoty do jednoho prsu,“ popsal operatér.

Čistý tuk by se vstřebal, ale díky dvojnásobné koncentraci kmenových buněk až 80 procent speciální hmoty přežije a buňky se začnou samy vyživovat. „Kmenové buňky způsobí, že se „tukové buňky v prsou víc udrží a výsledek je lepší,“ komentovala ředitelka Ústavu experimentální medicíny a Centra buněčné terapie a tkáňových náhrad profesorka Eva Syková. Výhodou je i to, že pacientka nemusí podstoupit narkózu, celý výkon probíhá jen v místním znecitlivění. Prsa se po injekci zahojí asi za dva týdny.

Na rozpacích jsou však onkologové, zatím nevědí, zda se tak nezvýší riziko rakoviny takto zvětšených prsů. „Rizika jsou vždycky, bude se to ještě zkoušet, ale vidím je jako minimální,“ říká profesorka Syková. S otazníky se na nový způsob operací dívá profesor Jan Daneš, přednosta Radiodiagnostické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze: „Každá operace v prsu znamená do určité míry problém, protože ve změněném terénu se případná rakovina hůře diagnostikuje. Kmenové buňky jsou teď hitem, ale myslím, že jsme úplně na začátku. Že by se tím zvětšovala prsa ve větší míře v dohledné době, tomu nevěřím,“ míní.

...a po úpravě je aplikují do prsou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.