Nejstarší mlynářka světa žije v Česku: Je jí 105 let a stále pracuje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nejstarší mlynářka světa žije v Česku: Je jí 105 let a stále pracuje!

Paní Vlasta vyřídí denně desítky telefonů.
Paní Vlasta vyřídí denně desítky telefonů. (Aha! - Martin Pekárek)

Zázrak! Jinak snad ani nelze pojmenovat životní vitalitu a svěžest paní Vlasty Češkové z Jarcové na Vsetínsku. Přestože před několika dny oslavila 105. narozeniny, stále vypomáhá v rodinném mlýně! Ano, slyšíte dobře! Žena, která pamatuje císaře Františka Josefa I., je stále neuvěřitelně akční a hravě zvládá roli sekretářky!

Pravidelné ranní cvičení

„Dříve jsem zastala práce daleko víc než dnes. Těch pytlů s moukou, co jsem natahala... Už to zkrátka není to, co bývalo,“ říká skromně paní Vlasta. Přitom ještě nyní, když je potřeba, vypomáhá s vyřízením telefonických objednávek a častokrát se zajde podívat i do mlýna, na který se kouká z okna svého domu. „Když vidím, že něco není v pořádku, třeba když stojí lidé před prodejnou anebo když tam někdo zapomene zhasnout světlo, tak do mlýna volám a hlásím jim to,“ dodává stopětiletá žena. To ale není zdaleka jediná činnost, kterou ve svých letech zastane. Pravidelně se stará o květiny a skalku, kterou má na zahradě. Navíc pravidelně každé ráno cvičí! „Vstávám okolo sedmé, tak se vždycky snažím trošku protáhnout tělo, především ruce,“ konstatuje čiperná stařenka. „Pohyb je moc a moc důležitý. Já jsem se v životě nachodila.... Hodně mi také dal Sokol, kam jsem chodila už jako malá holka,“ vzpomíná Vlasta.

Nejraději má Columba

Dodnes se stále zajímá o dění v regionu i ve světě. Jen ta současná politika jí vadí. „Politiku už raději nesleduji, protože mám zlost. Je to hrozné s těma papalášema. Pořád se jenom hádají a kydají na sebe špínu,“ zlobí se paní Vlasta. Jejím největším koníčkem je v dnešní době četba a televize. „Nejraději čtu romány. V televizi se ráda dívám na detektivky, nejlepší je detektiv Columbo. Skoro každý den také se svou dcerou hraji pasiáns. Většinou vyhrávám,“ směje se stařenka, která pochází z deseti dětí a narodila se jako nejmladší z nich. „Moji bratři bohužel umírali dříve, než moje sestry. Jeden bratr jako student padl na italské frontě, nejmladší bratr Lojzík byl popravený. Děvčata ale vydržela déle. Jedna zemřela v 97. letech, druhá v pětadevadesáti,“ naznačuje dlouhověkost v genech paní Vlasta.

Přát jí chodí její osmdesátiletí prvňáčci

Nejkrásnější období jejího života byla první republika. Na tu vzpomíná ráda. „Pan Masaryk... To byl moc hodný, slušný a chytrý pán. Několikrát jsem ho viděla na vlastní oči. Do našeho kraje jezdil dost často. Líbilo se mu tady,“ prozrazuje Vlasta Češková. Než její manžel postavil mlýn, paní Vlasta pracovala jako učitelka. Úsměvné je, že jí k nedávnému výročí přišli blahopřát její osmdesátiletí prvňáčci, které kdysi vyučovala. „Donedávna jsem jezdila pravidelně na učitelské schůze. Bohužel všechny mé kamarádky už tu nejsou, tak jsem tam přestala jezdit,“ povzdechne si stařenka, které byste její věk nehádali ani náhodou. Jaký je podle ní recept na dlouhověkost? „Vždycky jsem se řídila moudrem: jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti na plno léta... Nikdy jsem také nekouřila ani nepila alkohol,“ konstatuje s úsměvem Vlasta.

Vlasta Češková před svým rodinným mlýnem, který postavil v roce 1935 její manžel.

Ještě donedávna stařenka pomáhala i s nošením pytlů s moukou.

Paní Vlasta ovládá také stroje, kterými je mlýn vybaven.

Paní Vlasta ve svých sto pěti letech hravě zvládá pro mlýn vyřizovat telefonické objednávky. Dělí ji od něj jen pár metrů, ze svého pokoje vidí přímo na hlavní budovu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.