Jirka (†12) se otrávil plynem! Čichal k zapalovači | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jirka (†12) se otrávil plynem! Čichal k zapalovači

Chtěl se vytáhnout před holkou a zabil se! Jirka (†12) z Břeclavi nabízel kamarádce na schůzce inhalování plynu do zapalovače. Tvrdil jí, že způsobuje slastné stavy euforie. Dívka měla strach a odmítla. Jemu ale bláznivý nápad vymluvit nedokázala.

..

Školák začal vdechovat plyn z bombičky na plnění zapalovačů. Během několika okamžiků upadl do bezvědomí a chvíli poté umřel. „Případ šetříme. Vzhledem k tomu, že se jedná o nezletilé dítě, neposkytujeme žádné informace,“ uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Neštěstí velmi těžce nesou spolužáci, pomoci jim musela psycholožka „Všichni učitelé i žáci byli situací zaskočeni a otřeseni. Děti o události informovala zástupkyně školy. Učitelé si se žáky povídali a rozebírali vzniklou situaci. Se spolužáky ze třídy pracovala školní psycholožka,“ uvedla Iva Jobánková, ředitelka Základní školy Slovácká v Břeclavi, kam chlapec chodil.

Podobné neštěstí se stalo v roce 2007 na Znojemsku, kde se čicháním plynu do zapalovače otrávil školák (†13).

Proč zemřel?

Zapalovače se plní butanem. „Ten se váže na červené krevní barvivo mnohem lépe než kyslík, proto je jeho účinek velmi rychlý,“ upozorňuje lékař Jan Kadleček, podle něhož se pak člověk vlastně udusí.

Co plyn do zapalovače způsobí?

Butan nejprve způsobuje stav otupělosti, klidné euforie, halucinace a poruchy vnímání. „Účinek nastupuje během necelé minuty a netrvá déle než 10 až 15 minut,“ vysvětluje MUDr. Jan Kadleček. Pokud hazardování člověk přežije, následuje stav otupělosti, únavy a někdy i značné zmatenosti. Při čichání plynu do zapalovače hrozí popálení jazyka a dýchacích cest, nedostatek kyslíku, bezvědomí a smrt.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.