Katastrofický scénář: Co se stane, až dojde sůl... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Katastrofický scénář: Co se stane, až dojde sůl...

Fotografie
Fotografie (internal)

Během několika dnů se Česko může dočkat totální apokalypsy. Krajům docházejí peníze na silničáře, těm zase dochází sůl. Jako zlý sen pak vypadá prognóza meteorologů: sněžit a mrznout bude do začátku dubna.

..

Silničářům v Česku dochází posypová sůl, kterou ovšem nemají kde v potřebném množství dokoupit. „Při nepříznivém vývoji může v některých oblastech dojít již během několika dní,“ tvrdí mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Podle ministra Gustava Slamečky Česko požádalo o pomoc okolní státy. Marně, ani oni nemají soli nazbyt. Zásilku 250 tun soli poslala jen Ukrajina, což je ale z dlouhodobého hlediska jen nepatrné množství.

Za poslední měsíc sypače silnice pokryly 73 000 tunami soli, a zimní údržba tak Česko za pouhých 30 dní stála zhruba 400 milionů korun. Nová předpověď meteorologů je tak krutou ránou pro celou zemi. „Tento týden má opět nasněžit až 20 centimetrů. Srážky se v nížinách změní na mrznoucí, takže čekáme pořádnou ledovku. Výhledově sněžit má až do konce února a březen podle statistik bude mnohem horší než loňský prosinec, takže takováto zima potrvá až do začátku dubna,“ říká Dagmar Honsová z Meteopressu.

Co nás může potkat?

Kolaps na silnicích

Budou zcela neprůjezdné. Už nyní např. v Karlovarském a Jihomoravském kraji silničáři protahují jen hlavní tahy. A například štěrk (mimochodem také dochází) na dálnice kvůli vysoké rychlosti vozidel použít nelze.

Domy bez elektřiny

To už se ostatně stalo v polovině ledna. Rozvody pokryje ledovka, následně popraskají. Tisíce domácností se tak ocitnou bez elektřiny a tepla.

Kluziště z chodníků

Vlivem sněžení a následného tání nebude bezpečné chození po chodnících. Hrozí vážná zranění z pádů. Budou se plnit nemocnice.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.