Dálniční policie chystá unikátní projekt - Revoluce v placení pokut! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dálniční policie chystá unikátní projekt - Revoluce v placení pokut!

 (Aha! – Josef Mašek)

Dopravní policie chystá pilotní projekt, který umožní už na jaře platit blokové pokuty na dálnici kartou. Všech 16 dálničních oddělení po celé republice vyfasuje do tří měsíců platební terminály, které jim zapůjčí jeden z finančních domů. Po půlroce se zřejmě dočkáme dalšího rozšíření.

Po zavedení bodového systému před třemi a půl lety se pokuty, které mohou vybírat policisté přímo na místě, zvedly až na dva a půl tisíce korun. Muži zákona se však často setkávali s tím, že ne všichni řidiči u sebe takový obnos v hotovosti měli. A to i když šlo o přestupek a provinilec se zaplacením pokuty souhlasil. Museli proto vypisovat složenky, které pak řidiči platili například na poště. Dopravní policie se tak začala zabývat možností bezhotovostního placení a na letošní jaro připravila pilotní akci placení kartou.

„Tento zkušební projekt vychází vstříc motoristické veřejnosti. Dlouho po takovém opatření volali sami řidiči. Další věc je, že na dálnici nejsou bankomaty, a lidé si tak nemohou jako ve městech peníze vybrat. Také je to kvůli zahraničním řidičům, kteří u sebe nemají české koruny,“ vysvětlil tiskový mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej. Nyní už na dopravní policii čeká jen jednání s bankou o konkrétních technických parametrech.

Kartou nejprve zaplatíme pokuty na dálnicích, pokud se zkušební provoz osvědčí, během dalšího půlroku se dočkáme rozšíření i na zbytek republiky.

Jak to bude fungovat?
Nejmodernější čtečka karty vypadá stejně jako »krabička« na karty v supermarketech, ale nemusí být spojena drátem s centrálním systémem. Informace posílá signálem stejně jako mobilní telefon přímo do banky. Většinou se používá v horských střediscích a ve špatně dostupných hotelích.

Vzali 24 tisíc řidičáků
Přes 24 tisíc řidičů už bodový systém připravil o řidičské oprávnění. Zajímavé je, že 95,3 % z nich jsou muži. V přímém ohrožení s 11 body »na kontě« je dalších 4274 řidičů. Nejvíce pokut bylo udělováno v Jihomoravském kraji a v Praze a nejméně na Karlovarsku a Liberecku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.