Holčička s osmi údy - Její první cesta do školy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Holčička s osmi údy - Její první cesta do školy

Lakšmí se ve školní uniformě s tatínkem vydala na svou novou životní cestu.
Lakšmí se ve školní uniformě s tatínkem vydala na svou novou životní cestu. (Profimedia.cz)

Její příběh dojal celý svět. Indická holčička Lakšmí Tatma (5) se narodila se čtyřma rukama a nohama. V oblasti pánve byla spojena s parazitickým dvojčetem, které se v matčině lůně přestalo vyvíjet.

V Indii věřili, že je převtělením hindské bohyně a začali ji podle toho uctívat. Ale rodina Lakšmí si přála jediné – aby holčička mohla vést normální život. Navzdory náboženským fanatikům se rozhodli pro operaci. Tehdy dvouleté Lakšmí lékaři během 27hodinové operace odstranili přebytečné končetiny a odoperovali nadbytečnou páteř, břišní i hrudní dutinu a dvě ledviny.

Včera měla Lakšmí velký den – šla poprvé do školy. „Nebýt lékařů, Laškmí by nešla do školy ani za milion let,“ směje se otec.

Přesto holčička ale ještě nemá vyhráno. Čekají ji další bolestivé operace. Šest měsíců po zákroku lékaři zjistili, že má značně pokřivenou páteř. Skolióza by později mohla způsobit nepohyblivost. Další operace by jí měla zúžit boky, které jsou příliš od sebe, což způsobuje její kolébavou »kachní« chůzi. Lékaři se také chystají děvčátku zhotovit zadeček, který se dostatečně nezformoval kvůli jejímu spojení se zárodkem dvojčete.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.