Lenka Gasnárková: Očkování proti pneumokoku? Budu ho muset zaplatit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Lenka Gasnárková: Očkování proti pneumokoku? Budu ho muset zaplatit!

Fotografie
Fotografie (internal)

Lenka Gasnárková (25) z Vracova na Hodonínsku by ráda dala zdarma očkovat proti pneumokoku čtyřměsíční dceru Kristýnku, jenže s tím má velký problém. Vakcínu bude asi muset zaplatit.

Celý cyklus očkování je rozdělen do tří fází a trvá čtyři měsíce. A protože se bezplatně očkuje jen do sedmi měsíců dítěte, mají Gasnárkovi zřejmě smůlu. „Malá už bude po poslední dávce starší než sedm měsíců, tak ji asi budeme muset zaplatit,“ kroutí hlavou maminka Lenka.

Ministerstvo: Neplaťte!

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že malá Kristýnka má nárok na vakcínu zdarma. „Podmínkou je, aby očkování bylo zahájeno mezi třetím a pátým měsícem věku dítěte a 3 dávky očkovací látky byly aplikovány do sedmého měsíce věku,“ říká Vladimír Sršen, mluvčí ministerstva zdravotnictví.Miminka musí být očkována 4 dávkami vakcíny. Jak vypadá očkovací schéma, aby rodiče nemuseli nic platit?

  1. První dávku musí dostat mezi 3. až 5. měsícem. Počítejme, že ji dítě dostane v 5. měsíci svého věku.
  2. Druhou dávkou se očkuje po měsíci, tedy v 6. měsíci věku dítěte.
  3. Třetí přeočkování je opět po měsíci, tedy v 7. měsíci věku dítěte.
  4. Čtvrté přeočkování se provádí ve 12 až 24 měsících věku dítěte. Dítěti tak bude uhrazeno vakcína ze zdravotního pojištění.

Autor: (jč)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.