Nejsou peníze... Důchod až od 67 let?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejsou peníze... Důchod až od 67 let?!

Fotografie
Fotografie (internal)

Stejně jako ostatní země Evropské unie bojuje i Česká republika s velkým počtem důchodců, a to stojí peníze. I proto nyní politici jednají o prodloužení důchodového věku na 67 let! Dnes se přitom do důchodu chodí v průměru v 63 letech.

„Je to jedna z možností, které jsou na stole,“ prohlásil o zvýšení důchodového věku ministr práce Petr Šimerka po jednání sněmovního sociálního výboru. Důchodová reforma se přitom má dořešit v průběhu následujících pěti až deseti let. Ve spolupráci s ministrem financí Eduardem Janotou proto Šimerka oslovuje skupinu expertů k důchodové reformě, která má zjistit, jeli plán proveditelný.

Dobře přitom ví, že důchody jsou velké politické téma, protože důchodců je u nás přes dva miliony – a ti přece také volí… Levice vedená ČSSD a komunisty proto lobbuje například za vyplácení 13. důchodů ve výši 2400 korun. Návrh ale před dvěma dny sociální výbor Sněmovny odmítl doporučit, protože by způsobil další díru ve státním rozpočtu, který i tak skončí s deficitem nejméně 163 miliard korun...

Peníze na důchody dojdou na podzim

Podle nejnovějších informací ani letos nebude mít Česko na důchody... Už loni skončil důchodový systém schodkem přes 30 miliard korun a letos se očekává podobné skóre. Finance určené v rozpočtu na výplaty důchodů, přesně 338 miliard korun, mají totiž dojít už na podzim 2010. Nedá se přitom mluvit o tom, že by byly u nás částky vyplácené důchodcům horentní. Průměrně je to totiž pouhých 10 031 korun měsíčně.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.