Vozíčkář Tomáš Lanc (33): Bez táty jsem jako ve vězení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Vozíčkář Tomáš Lanc (33): Bez táty jsem jako ve vězení!

Tlačit vozík s dospělým vozíčkářem je pořádná dřina.
Tlačit vozík s dospělým vozíčkářem je pořádná dřina.  (Aha! – Alexandr Malachovský)

Neuklizené chodníky představují pro vozíčkáře horor. Bílá nadílka je totiž uvěznila doma. Nikdo neví, jak dlouho to potrvá. Vozíčkář Tomáš Lanc (33) z pražského Chodova se včera snažil dostat k lékaři. Cesta, která normálně trvá deset minut, mu zabrala více než půl hodiny. Několikrát už to vypadalo, že nedojede vůbec. Bez pomoci svého otce Josefa Lance (69) by to nezvládl.

Kola vozíku se boří do sněhu a zadrhávají se a pomoci dospělému vozíčkáři je pořádný fyzický výkon. „I lidé, kteří mají elektrický vozík a jsou normálně samostatní, se v tomhle počasí ani nehnou. Já bych byl bez táty úplně jako ve vězení,“ říká Tomáš Lanc. Představa, že alespoň některé chodníky cestou k lékaři budou upravené, zůstala v rovině zbožných přání. „Vozíčkáři si nemůžou »přezout na zimní pneumatiky«, jak si někteří myslí. Jiné typy vozíčků ale mohou mít silnější gumy a s těmi se jezdí lépe,“ připouští. Stejně jako ostatní handicapovaní si Tomáš Lanc přeje, aby přestalo sněžit, chodníky byly udržovány a jeho nedobrovolné domácí vězení skončilo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.