Rada expertů do roku 2010: Auto ze zahraničí = Ušetříte desetitisíce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Rada expertů do roku 2010: Auto ze zahraničí = Ušetříte desetitisíce!

VW Golf
VW Golf (Aha! – Petr Novotný, ara)

Plánujete koupi auta, ale české ceny vás nechávají chladnými? Zamiřte do Německa! Na rok 2010 předpovídají tamní ekonomové takové slevy na osobních autech, díky kterým můžete ušetřit desetitisíce korun! Nejnovější modely mají být oproti letošku levnější o 20 až 30 procent a použitá auta až o 40 procent. Vyplatí se tedy dojet si pro vůz do ciziny!

„U nás bych takové slevy nečekal, dojde jen k minimálnímu zlevnění,“ řekl Aha! ředitel Sdružení automobilového průmyslu České republiky Antonín Šípek. „Pokud si chce někdo koupit automobil za hranicemi, doporučuji dávat si pozor na ojetiny. S novým autem získáte alespoň některé záruky,“ poradil pak těm, kdo si chtějí vůz koupit mimo Čechy.

Podle něj může za nižší ceny v Německu a dalších státech EU hlavně fakt, že jejich parlament zavedl šrotovné v hodnotě 65 tisíc korun. U nás byl podobný projekt smeten ze stolu v rámci protikrizového balíčku ministra financí Eduarda Janoty. České šrotovné přitom mělo 30 tisíci korun přispět na koupi nového auta těm, kteří sešrotovali ojetinu.

Díky zahraničnímu šrotovnému pak navzdory krizi zažily automobilky v Česku úspěšný rok – letos se prodalo přes milion automobilů, což je nejvíce v historii země. Může za to především nová továrna Hyundai v Nošovicích, dále pak extrémní nárůst produkce škodovek v Číně.

Návod Aha!: 5 tipů pro nákup auta v cizině!

Dobře si rozmyslete, co od automobilu chcete, a nechte si poradit od expertů. Pak snáze odoláte výhodným nabídkám, kdy se prodejce chce zbavit skoro nepojízdné ojetiny.

Nejlepší je se do zahraničí vydat osobně. Kromě už použitých aut se nezapomeňte informovat u tamních výrobců. Kolikrát vás totiž nové auto koupené přímo od výrobce může vyjít o desítky procent levněji než v České republice.

Nakupujeteli vozidlo ve kterékoliv ze sedmadvaceti zemí EU, čeká vás vlastně jen jeden administrativní úkon. V Česku totiž budete muset za auto zaplatit DPH, které je v Evropské unii mezi 15 a 19 procenty, v ČR 19 procent. Na fi nančním úřadě se musíte hlásit nejpozději 10 dnů poté, co si auto pořídíte.

Jediný chyták je v tom, že dokud nezaplatíte DPH, nesmíte auto registrovat. Někdy se proto využívá služba »zálohy« DPH. Přibližnou sumu uhradíte na fi nančním úřadě před koupí auta a po přivezení do České republice s ním můžete jezdit hned.

Dokonce i prodejce v cizině po vás může chtít DPH předem s tím, že vám peníze vrátí poté, co mu dokážete, že už jste daň uhradili v České republice. Proč? Existují případy, kdy bylo auto prodáno domnělému kupci z ciziny a ten ho poté prodal na území stejného státu, jen bez toho, aby zaplatil daň…

I tahle auta pořídíte příští rok levněji: Škoda Fabia, Toyota Yaris

Kliknutím zvětšete

Tabulka slev

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.