Teroristický útok v USA – děsivé zjištění: Bombu vyrobil v letadle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Teroristický útok v USA – děsivé zjištění: Bombu vyrobil v letadle!

Abdul Mutallab byl obviněn z teroristického útoku.
Abdul Mutallab byl obviněn z teroristického útoku. (ČTK)

Nigerijec Abdul Mutallab (23) sice ve svém pátečním pokusu zničit airbus společnosti Delta nad Detroitem neuspěl, přesto se mu ale podařilo uvrhnout leteckou dopravu na celém světě do stavu naprostého chaosu. Na letištích byla zpřísněna bezpečnostní opatření, odbavování se protahuje a lety nabírají zpoždění. Na transatlantických linkách byl navíc vyhlášen absolutní zákaz opouštění sedadel během poslední hodiny letu.

Zatímco úřady chtějí ukázat rozhodnost v boji proti terorismu, sype se na ně jedno obvinění za druhým. Mutallab byl v evidenci zpravodajských služeb, ale nebyl považován za nebezpečného ani poté, co na jeho divné chování upozornil Američany jeho zámožný otec. Ten byl kdysi dokonce členem nigerijské vlády a dnes řídí v Lagosu významnou banku. Veřejnost chce vědět, jak mohl Mutallab na palubu vůbec pronést výbušninu.

Bomba na palubě

Podle vyšetřovatelů si ji vyrobil až v letadle spojením neznámého prášku, který ukryl v kondomu, a kapaliny. Američtí specialisté podle všeho čelí hrozbě v podobě explozivní látky vzniklé ze složek, které hravě projdou předletovou kontrolou. Mutallab použil injekční stříkačku ke vstříknutí tekutiny do prášku, který ukryl na horní části stehna. Jedná se o dosud neznámou techniku, kterou neodhalí rentgenové paprsky. Letiště chtějí pro tyto případy nahradit rentgenová zařízení tělesnými scannery. Problémem je cena, rentgen stojí necelý milion korun, scanner ale skoro 20 milionů.

Panika ve světě

Svět nejvíc zaskočila lehkost, s jakou lze navzdory všem bezpečnostním opatřením pronést na palubu smrtící nálož. Čeká se stejný scénář jako po předchozích útocích. Ochromení letišť kontrolami, tisíce čekajících cestujících a často až k nesmyslnosti dovedená opatření ve snaze nic nezanedbat. Letiště PrahaRuzyně včera zpřísnilo bezpečnostní pravidla při odbavování letů do USA. Podle Olgy Jurkové z tiskového oddělení Letiště Praha se tak stalo na americkou žádost, ale konkrétní informace o přijatých krocích správa letiště tají.

Obava z krachu

Pro letecké dopravce nastává kritický okamžik, který lze srovnat se situací po útocích na New York a Washington v září 2001. Téměř úspěšný pokus o zničení letadla může vyvolat dominový efekt. Lidé se budou bát létat a společnostem začnou klesat zisky. V lepším případě se zadluží, v horším mohou i zkrachovat. Jejich potíže se pak přenesou na tisíce firem, které aerolinky zásobují svými výrobky. Poroste nezaměstnanost, přijde recese.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.