Vystavili »Rathovu« iluminaci: Jen na pět hodin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vystavili »Rathovu« iluminaci: Jen na pět hodin!

David Rath
David Rath (ČTK – René Volfík)

Pouhých pět hodin byla včera na veřejnosti k vidění vzácná středověká iluminace z 15. století, kterou Středočeský kraj v čele s Davidem Rathem získal v dražbě v londýnské aukční síni Sotheby‘s za více než 17 milionů korun.

Unikátní miniatura byla na jediný den vystavena v Jezuitské koleji v Kutné Hoře. Její vystavení bylo provázeno zájmem tisícovek lidí. Lidé neváhali před galerií čekat i několik hodin. „Přijel jsem se podívat na originál. V budoucnu bych ho možná už nikdy neviděl,“ řekl Jiří Pohl, který přijel až z České Skalice. Podle ředitele středočeské galerie Jana Třeštíka je kutnohorská iluminace výjimečná. „Jedná se o mimořádně vzácný středověký graduál. Je to frontispis ořízlý ze středověké knihy, která zobrazuje ražení stříbra v Kutné Hoře,“ řekl Třeštík. Podobných rukopisů se dochovalo jen velice málo, známý je v podstatě jen jeden, který vlastní vídeňské kunsthistorické muzeum. Výsledky prvních odborných analýz ale ukazují, že kutnohorský graduál je pravděpodobně mnohem vzácnější.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.