Tři roky od výměny miminek - Rodiče Verunky Brožové (3): Odškodné? Nedali nám ani korunu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tři roky od výměny miminek - Rodiče Verunky Brožové (3): Odškodné? Nedali nám ani korunu!

Takto vypadá malá Veronika Brožová nyní.
Takto vypadá malá Veronika Brožová nyní. (: Martin Přibyl)

Přesně tři roky. Tolik času uplynulo od narození Verunky Brožové (3) a Nikolky Čermákové (3). Jejich příběh pár měsíců po porodu sledovalo celé Česko, psalo se o něm i ve světě. Proč?

Poté, co se v třebíčské porodnici holčičky narodily, totiž došlo k jejich záměně a obě se na několik měsíců ocitly v péči jiných rodičů. Nyní jsou již skoro dva roky u svých pokrevních tátů i maminek. Jak se jim žije? A jak se jejich rodiče vyrovnávají s prožitým stresem?

Malá Veronika je živé dítě. Ve středu oslavila třetí narozeniny a svým rodičům dělá jen radost. Naproti tomu oni sami příliš důvodů k radosti nemají. „Člověk by si myslel, že když už to jsou tři roky, co se to stalo, tak že už bude všechno vyřešené, ale pořád tomu tak není,“ konstatuje smutně Libor Broža, tatínek právě tříleté Verunky.

V jejich malém domečku ve vísce Jabloňov na Vysočině je stále cítit nervozita a zklamání. „Pořád to není v pořádku, ten rok s Verunkovou mi už nikdy nikdo nevrátí a mně zkrátka lidsky chybí,“ připojuje se Jaroslava, maminka vyměněné holčičky.

Brožovi mají jediné štěstí, a tím je rodina Čermákových. „Jsme stále v kontaktu a dcery se pravidelně navštěvují, staly se z nich velké kamarádky,“ vypravuje Broža. „Když to jde, tak plánujeme společné aktivity. Jak pan Čermák, tak i já jsme ale časově dost vytížení, takže to jde občas těžko skloubit, ale nedávno jsme měli třeba společného čerta s Mikulášem a co mám zprávy, tak i Ježíšek přijde s dárečky pro obě holčičky pod oba stromečky,“ říká otec Verunky.

„Teď k nám Čermákovi přivezou Nikolku a budeme mít malou společnou oslavu narozenin, nic velkého. Snažíme se dělat co nejvíce společných věcí. Hlavně kvůli holkám. Ovšem třeba na společné dovolené jsme nebyli, zkrátka proto, že na to nejsou peníze. Soudy nás totiž už stály dost peněz a odškodné od nemocnice jsme zatím nedostali,“ dodal Broža. (Pouze kraj jim dal 100 000 Kč.)

Jak šel čas
  • 9. prosince 2006 - Trojanové s Brožou se narodila dcera Nikolka.
  • 10. prosince 2006 - Nikolka je zaměněna s Verunkou.
  • Březen 2007 - Brožovy testy DNA dokazují, že není biologickým otcem dítěte, které vychová.
  • 17. září 2007 - Testy odhalují, že Jaroslava Trojanová není matkou Nikolky. Nemocnice se snaží kauzu ututlat.
  • 2. října 2007 - Případem se začínají zabývat třebíčtí policisté.
  • 4. října 2007 - Vychází najevo, že biologická dcera Trojanové a Broži vyrůstá v Přibyslavicích a malá Nikolka patří Jaroslavě a Janovi Čermákovým.
  • Září–říjen 2008 - Soud o určení výše odškodného rodičům zaměněných dětí.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.