Smutek na Slovensku: Siamská dvojčata nepřežila operaci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Smutek na Slovensku: Siamská dvojčata nepřežila operaci

Chlapci v inkubátoru během převozu.
Chlapci v inkubátoru během převozu. (– Markíza)

Zdravotní stav srostlých dvojčat, která se ve čtvrtek narodila v Bratislavě, se včera natolik zhoršil, že bylo nutné přikročit k okamžité operaci. Ta už jim bohužel nedokázala zachránit život a oba chlapci po několika hodinách na sále zemřeli.

Šance na úspěch byly od začátku malé. Šimon a Juraj byli srostlí v oblasti břicha a jater. A právě rozdělení jater je vždy nejkomplikovanější. Za posledních deset let zaznamenali na Slovensku tři případy siamských dvojčat, tento byl podle lékařů daleko nejtěžší. Jeden chlapec měl neprůchodná střeva, oba měli nemocné srdce. Vážnost situace potvrdilo i vedení bratislavské Dětské fakultní nemocnice, kam byli novorozenci krátce po porodu převezeni. „Jejich stav zůstává kritický. U jednoho jsou šance úplně minimální, druhý určitou šanci má,“ uvedla před operací primářka novorozeneckého oddělení Eva Franková. Nakonec se nepodařilo zachránit ani jednoho.

Matka (35), která pochází z východoslovenského Prešova, přitom vůbec netušila, že čeká srostlá dvojčata. To odhalila až magnetická rezonance před dvěma týdny...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.