Bývalý šéf Lašák: Dostane 40 milionů?! Zlaté padáky v ČSA. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bývalý šéf Lašák: Dostane 40 milionů?! Zlaté padáky v ČSA.

 (koláž Aha! – Vilda Mikiška)

Podle výpočtů ministerstva fi nancí by si mělo 15 exmanažerů ČSA rozdělit odstupné asi 120 milionů korun! Takovémuto odchodnému se v manažerských kruzích říká »zlatý padák«.

To by bylo rekordní odstupné v historii Česka!

Ministr fi nancí a známý šetřílek Eduard Janota kvůli tomu pěkně zuří a už nechal zpracovat analýzu, díky které se chystá citelně snížit odstupné pro manažery ve státních fi rmách.

A nedivíme se mu! Například jen v případě ČSA by celých 40 milionů mělo připadnout končícímu šéfovi Radomíru Lašákovi. To by bylo nejdražší odstupné v českých dějinách! Manažeři přitom firmu opustili na naléhání odborářů a nechali ji ve ztrátě 3,2 miliard korun. Systém výpočtu tohoto výkonového bonusu je navíc takový, že se srovnává stav firmy letos a v roce 2005, kdy na tom ČSA byly ještě daleko hůř. I současná horentní ztráta se proto v porovnání zdá být příznivá. Bonusy pro vedení ČSA schválila dozorčí rada firmy těsně před koncem vlády Jiřího Paroubka, za jeho ministra financí Bohuslava Sobotky. Ten se ale vymlouvá a tvrdí, že se schválení bonusu odehrálo za jeho zády.

Co je to zlatý padák?

Jde o peníze, které vysoce postavení řídící pracovníci dostávají, jsouli odvoláni z funkce. Obvykle proto, aby na nějakou dobu nepracovali v branži a neprozradili tak vědomosti nabyté v předchozí práci. Buď dostanou předem stanovenou sumu, nebo násobek mzdy, někdy i nějaké ty akcie. A skoro pokaždé jde o miliony! Někdy se proto říká, že zlatý padák je vlastně »vysoké odstupné pro špatného manažera«.

TOP 5 zlatých padáků ve státních podnicích či politice:

1. Vladimír Špidla, dosluhující eurokomisař. Zatím hraje prim ve výši odstupného. Až totiž letos skončí jako eurokomisař, dostane od EU téměř 30 milionů korun!

2. Jaroslav Míl, bývalý šéf ČEZu. V roce 2003 byl po třech letech ve funkci odvolán a s sebou si odnesl nejméně 20 milionů korun, z toho 15 milionů v akciích.

3. Přemysl Klíma, bývalý šéf Českého Telecomu. V roce 2002 si odnesl 12 milionů korun. Byl odvolán proto, že podnik údajně dostatečně nepřipravil na privatizaci.

4. Jiří Holický, bývalý šéf Lesů ČR. Ve funkci byl jen 8 měsíců, v roce 2007 byl odvolán kvůli skandálům kolem zakázek na lesnické práce. Dostal téměř 5 milionů korun!

5. Miroslav Petrík, bývalý šéf benešovské nemocnice. V loňském listopadu odvolán hejtmanem Rathem (ČSSD). Nemocnici prý rekordně zadlužil. I přesto dostal na rozloučenou 2 miliony korun!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.