Konec vánočních kaprů?! Češi chtějí jiné ryby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Konec vánočních kaprů?! Češi chtějí jiné ryby!

45 % Čechů – kapr
45 % Čechů – kapr (Aha! – Martin Pekárek, ara)

Nejoblíbenějším pokrmem na štědrovečerním stole je v Česku stále ryba. Podle průzkumu obchodníků však tradičnímu kaprovi šlapou »na ploutve« další ryby. Skončí to snad tak, že by kapříci úplně zmizeli z našich svátečních stolů?

 

Kapr je o Vánocích sice stále oblíbený, zejména však kvůli tradici a z nostalgie. Populární je také mít živého kapra ve vaně. Jinak má však posměšnou přezdívku »bahňák« a někteří Češi už se poohlížejí po náhradě. První místo mezi kapřími náhradníky patří lososovi, následuje tolstolobik, pstruh a pangasius. Část lidí dává přednost rybím polotovarům, jako je filé nebo rybí prsty. Jen malé procento Čechů si ozvláštní sváteční stůl žralokem, mořským vlkem, mečounem nebo mořským úhořem. Klasické dary moře se podle obchodníků na vánoční tabuli obvykle nedostanou. Naopak oslavy příchodu nového roku se bez nich neobejdou. „Zejména na Silvestra je velký zájem o tygří krevety, sépie, chobotničky, ústřice, slávky, mušle či kanadského humra,“ uvádí nákupčí ryb společnosti Tesco Veronika Vinokurová.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.