Profesor Jiří Beran: Onemocní milion Čechů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Profesor Jiří Beran: Onemocní milion Čechů

Fotografie
Fotografie (internal)

Při pandemii chřipky v Česku onemocní milion lidí! „Pandemický plán ČR počítá s tím, že onemocní přibližně 30 procent populace, tedy více než tři miliony lidí. Přibližně dvě třetiny onemocnění však probíhají skrytě. Lidé ani nevědí, že v sobě mají virus, a šíří nákazu dál,“ uvádí profesor Jiří Beran.

Jenom třetina lidí, kteří se nakazí, tak podle profesora Berana onemocní. Chřipka je nejčastější infekční onemocnění. „Je vysoce nakažlivá, přenáší se hlavně kašlem nebo kýcháním. Každoročně postihne desetinu lidí, v pandemii až třetinu populace,“ říká.

Na chřipku umírají každý rok tisíce lidí na celém světě. Na prasečí chřipku zemře podle Berana srovnatelný počet lidí jako na sezonní chřipku. „Současná chřipka je závažná v tom, že postihuje široký okruh mladých lidí. V porovnání s běžnou sezonní chřipkou bych řekl, že nakažlivost je vyšší, klinický průběh je přibližně stejný jako u sezonní chřipky,“ popisuje Beran. Výjimkou jsou těhotné ženy a pacienti s poruchami imunity, ti mají těžký průběh.

Co nás čeká?
  • Do poloviny února 2010 budou nemocní hlavně mladí! V průběhu následujících osmi až 12 týdnů si virus vyhledá podle profesora Berana spíše mladší lidi.
  • Přelom února a března 2010 – onemocní starší! „Pak chřipka přejde asi za dva měsíce mezi starší věkové kategorie. Dá se předpokládat, že někdy na jaře by mohla přijít ještě menší vlna,“ odhadl prof. Beran.
  • Prasečí chřipka tady zůstane navždy! „Osobně si myslím, že tento virus se postupně stane běžným epidemickým sezonním kmenem, který se bude objevovat v cirkulaci v populaci a také ve vakcínách,“ řekl prof. Beran.
Česko má 5. oběť

V nemocnici ve Valašském Meziříčí včera zemřel muž nakažený virem H1N1. „Důvodem úmrtí je zřejmě virus H1N1, u muže nebyla prokázána žádná jiná nemoc,“ řekl mluvčí nemocnice Tomáš Želazko. 4 lidé v ČR zemřeli na prasečí chřipku, jeden člověk na leukemii virem zkomplikovanou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.