Sinice, bakterie, streptokoky… Co vše na nás číhá ve vodě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Sinice, bakterie, streptokoky… Co vše na nás číhá ve vodě!

Bakterie Escherichia coli
Bakterie Escherichia coli

PRAHA – Ach, ta voda! Tropická vedra škodí hlavně vodám. Již na 13 místech platí zákaz koupání v přírodních nádržích kvůli nadměrnému výskytu sinic. V dalších 16 lokalitách není voda vhodná ke koupání. Co vše na nás ve vodě číhá?

S postupujícím létem vzrůstá riziko přemnožení sinic a řas. Ty mohou být příčinou zdravotních potíží. Sinice se poznají především podle zeleného zákalu vody. Jejich jednotlivé kolonie jsou viditelné i pouhým okem.

Sinice obsahují látky, které způsobují alergie. Mohou se objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma. Sinice také mohou produkovat různé jedovaté látky. Podle toho, kolik a jakých toxinů se do těla dostane, se liší i projevy: od lehké akutní otravy projevující se střevními a žaludečními potížemi, přes bolesti hlavy, až po vážnější jaterní problémy.

Bakterie
Bakterie Escherichia coli se do vody dostávají fekálním znečištěním a mohou v ní přežít řadu týdnů. Přemnožené hnilobné bakterie mohou vyprodukovat histamin způsobující alergie. Bakterie E. coli vyvolávají záněty močových cest a průjmy.

Sinice
Sinice a řasy rybám spotřebovávají kyslík. Ze sinic se do vody uvolňuje jedovatý botulotoxin. Botulotoxin proniká do ryb, ptáků a dalších živočichů, kteří se živí vodními rostlinami. U některých lidí mohou vyvolat silné alergické reakce.

Streptokoky
Streptokok se může přenést do vody z výkalů a kontaminovat vodní nádrže. Kokovitá bakterie sdružující se do řetízků působí řadu kožních a dýchacích onemocnění (spála, angína, zubní kaz).

Salmonelóza
Voda by se měla pravidelně kontrolovat, zda neobsahuje zárodky salmonelózy. Toto onemocnění provázejí průjmy, zvracení, kruté bolesti břicha a vysoké horečky.

Kde nám jde o zdraví kvůli sinicím

Karlovarský kraj:
Velký rybník, brouzdaliště v Rolavě, koupaliště Toužim, koupaliště Teplá-Betlém
Středočeský kraj:
Komárovský rybník, jezero Poděbrady
Liberecký kraj:
koupaliště Česká Lípa, Dubice
Královéhradecký kraj:
přehradní nádrž Rozkoš
Vysočina:
rybník Kachlička, rybník Ředkovec, rybník Řeka, Pilská nádrž, nádrž Sedlice, nádrž Trnávka, rybník Stráž, Pávov, Okrouhlík, Roštýn na Jihlavsku, Pyšelák a Kuchyňka na Třebíčsku.
Praha:
koupaliště Hostivař
Jihočeský kraj:
rybník Vajgar
Karlovarský kraj:
pláž na Rolavě
Plzeňský kraj:
Valcha
Olomoucký kraj:
koupaliště Hustopeče nad Bečvou, Plumlovská přehrada
Severomoravský kraj:
štěrkovna Hlučínvodní, nádrž Baška

31.7.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.