Mariatu Kamara ze Sierra Leone: Usekli mi obě ruce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Mariatu Kamara ze Sierra Leone: Usekli mi obě ruce!

Fotografie
Fotografie (internal)

Když unesli tehdy 12letou Mariatu Kamaru vojáci v Sierra Leoně, kde právě zuřila občanská válka, netušila, jaká muka jí vzbouřenci připravili. Po pár dnech si přála zemřít, jen se štěstím přežila. Až teď se dívka odhodlala promluvit a říct, co všechno musela vytrpět. Při jejím vyprávění vstávají vlasy hrůzou.

„Klekla jsem si před únosci na kolena, sklonila hlavu a čekala,“ vzpomíná si Mariatu. „Dobře, maličká,“ řekl prý jeden z nich. Tak teda jdi, už tě nepotřebujeme.“ Mariatu se tedy zvedla a vydala se pryč. Jenže v tu chvíli ji další z únosců zastavil. „Musíš si vybrat trest, než tě pustíme,“ řekl. „Jaký?“ zeptala se a už nedokázala zadržet slzy, které se jí valily po tváři. „Kterou ruku chceš ztratit jako první?“ zeptal se muž. Stáhlo se jí hrdlo, ale ještě se zmohla na výkřik. „Ne!“ a začala utíkat. Marně. Tři kluci ji chytli za ramena...

Alespoň nebudeš hlasovat

Únosci bez mrknutí oka usekli dvanáctiletému dítěti obě ruce. „Teď chceme, abys šla za prezidentem a řekla mu, co se ti stalo. Aspoň pro něj nebudeš moct hlasovat,“ řekl potom jeden z nich s úšklebkem. „Necítila jsem žádnou bolest, zvedla jsem se ze země a pomalu šla pryč. Jen jsem se v duchu ptala sama sebe, co je to prezident,“ vzpomíná se slzami v očích Mariatu, která se později dostala do tábora pro lidi s amputacemi a vydělávala si žebráním. V táboře se také dozvěděla, že je ve 12 letech těhotná poté, co ji znásilnil muž z její vesnice. Dítě se jí narodilo, ale po 10 měsících zemřelo hlady. Mariatu si podruhé v životě opravdu přála zemřít.

Pomoc přišla z Kanady

Pak se ozval nějaký muž z Kanady, který chtěl poznat dívku, o níž se dozvěděl z novin, a začalo Mariatino radostnější období. Odletěla do Toronta a snažila se vydělat peníze pro svou rodinu v Sierra Leoně. Nyní Mariatu pracuje jako poradkyně pro zneužívané ženy a děti.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.