POTVRZENO! Žena (†31) zemřela na prasečí chřipku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

POTVRZENO! Žena (†31) zemřela na prasečí chřipku

Virus prasečí chřipky.
Virus prasečí chřipky.  (Profimedia.cz)

Žena (†31), která zemřela ve čtvrtek v karlovarské nemocnici, opravdu podlehla viru prasečí chřipky. Potvrdila to včera Martina Havlíčková z Národní referenční laboratoře pro chřipku.

Ve stejné nemocnici na anesteziologicko-resuscitačním oddělení leží v kritickém stavu bezdomovec (30), u něhož testy rovněž prokázaly prasečí chřipku. Proč má u něj chřipka tak závažný průběh lékaři netuší, narozdíl od první oběti chřipky není vážně nemocný. „Patrně nebyl ve stejném stavu jako jiní naprosto zdraví muži v jeho věku. Ovšem podle informací nebyl ani astmatik, ani neměl např. nemocné srdce. Prognózu lze nyní těžko stanovit. Při těchto problémech je úmrtnost zhruba 40 až 50 procent,“ popsal ošetřující lékař Robert Janda.

Podle hygieniků muž pravděpodobně z počátku nevěnoval příznakům nemoci pozornost. „Lékaře vyhledal až ve vážném stavu. To byl nakonec i případ ženy, která na chřipku zemřela. Ta ale navíc trpěla chronickými zdravotními problémy po transplantaci ledviny,“ řekla Milena Pěčková, epidemioložka karlovarské nemocnice.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková obyvatele Česka uklidňuje. „Je to jediná oběť, kterou zatím ČR má. Průběh onemocnění zůstává nadále velmi lehký proti sezonní chřipce, jejíž průběh může být komplikovaný a může mít fatální následky.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.