Hana Fialová (45): Z »beďaru« se vyklubal zhoubný nádor | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Hana Fialová (45): Z »beďaru« se vyklubal zhoubný nádor

Fotografie
Fotografie (internal)

„Jsem hypochondr a hned s každou blbostí utíkám k lékaři,“ začíná své vyprávění o zhoubné nemoci Hana Fialová (45) z Ostravy. Okamžitá návštěva doktora s »hloupostí«, svědivým vřídkem, který vypadal jako ucpaná mazová žlázka, se jí však vyplatila. Hance zachránila život.

..

„Loni v září se mi na zádech vytvořila taková svědivá bulka. No, ani ne bulka. Vypadalo to spíš jako vřídek, který se časem vymáčkne nebo se vstřebá, jen svědil,“ popisuje první projev tzv. Non Hodgkinova folikulárního lymfomu. Přesto se Hanka nejprve rozhodla léčit sama, mazala si »pupínek« černou mastí, ale bez úspěchu. „Bylo to na místě, na které jsem si nedosáhla a snad i proto jsem se v únoru rozhodla jít k lékaři, aby mi to vyřízl. Pan doktor mi řekl, že to je tzv. aterom, ucpaná tuková žlázka,“ říká Hanka. Je však profesionál, a tak poslal vyříznutý »pupínek« na histologii. „A po ní bylo vymalováno... Zjistili, že jde o zhoubný nádor,“ líčí Hana a pokračuje. „První jsem myslela na smrt. Až poté, co mi lékař dal další informace, tak jsem zjistila, že z marastu, co jsem mohla dostat, je tohle asi nejlepší. Dříve se na lymfom umíralo, dnes je už dobře léčitelný.“

Lékař Hanku odeslal na hematologii, kde podstoupila vyšetření krve, kostní dřeně a CT. „Čekání na výsledky, jestli to nemám ještě někde jinde, byly nejhorší,“ říká. Naštěstí folikulární lymfom roste velice pomalu, a tak všechna vyšetření byla v pořádku. Přišlo se na něj v prvním stadiu, většina nemocných však k lékaři přichází ve chvíli, kdy lymfom způsobuje jiné zdravotní problémy.

„I tak jsem musela pro jistotu podstoupit tři dávky chemoterapie, osmkrát jsem byla na biologické léčbě a patnáctkrát na ozařování,“ říká Hanka. Poslední kontrolní CT měla v pořádku. „Pomalu se chystám zpátky do práce, vlasy už pomalu rostou, konečně chodím bez paruky. Je to úleva. Tento nádor se prý rád vrací, i když samozřejmě nemusí. Budu doufat, že budu mít štěstí. Přestala jsem kouřit, snažím se jíst víc ovoce, zeleniny a hlavně se méně stresovat. Je mi 45 let a ještě bych tu chtěla být...“ věří Hanka.

Kromě klasické léčby v nemocnici, navštívila Hanka i léčitele. „Hned mi řekl, že to nikde jinde nemám, ať se nebojím. Měl pravdu. Hodně mi v té době psychicky pomohl. Lékařům věřím, dělám vše co mi řeknou, ale zároveň piji čaje z peruánských bylinek a navštěvuji léčitele,“ říká. Kdyby jí prý nebylo špatně po chemoterapii, nikdy by nevěřila, že je tak vážně nemocná.

„Strach před každou kontrolou tam už navždycky bude, další mě čeká v lednu. Přesto věřím, že budu zdravá. Zároveň chci všem lidem poradit, ať si každou bulku či útvar, který se jim nelíbí, nechají vyšetřit,“ dodává Hanka.

Kliknutím zvětšete
Co je to lymfom?

Jako lymfomy se označují nádory, které pocházejí z jednoho druhu bílých krvinek, tzv. lymfocytů. „Podstatou vzniku lymfomu jsou stejně jako u dalších nádorů získané genetické změny, které vedou k nekontrolovanému množení se nádorové populace lymfocytů,“ vysvětluje profesor Marek Trněný, přednosta I. interní kliniky – hematoonkologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. A co je příčinou vzniku lymfomu? Za jednu z významných příčin se považuje oslabení obranyschopnosti, mezi další příčiny se mohou řadit i infekce. Lymfom nebývá podle lékařů dědičnou chorobou, občas se ale lze setkat s výskytem více případů v jedné rodině, jde však o vzácný jev. Dělí se do dvou základních skupin na: Hodgkinovy lymfomy a Non Hodgkinovy lymfomy.

21.10.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.