10 nejvíce rizikových potravin - Hrozí z nich otravy, potraty i smrt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

10 nejvíce rizikových potravin - Hrozí z nich otravy, potraty i smrt!

Otravy hrozí i ze zeleninových salátů.
Otravy hrozí i ze zeleninových salátů. (Profimedia.cz)

05:00 – Potraviny = nemoci! I tak lze jednoduše vyložit poslední odborné studie Amerického úřadu pro kontrolu potravin a léčiv. V té se uvádí, že moderní způsoby výroby potravin spolu se zastaralými pravidly ochrany spotřebitelů vedou k obrovskému nárůstu nemocí spojených s výživou. A pozor!

Potraviny = nemoci! I tak lze jednoduše vyložit poslední odborné studie Amerického úřadu pro kontrolu potravin a léčiv. V té se uvádí, že moderní způsoby výroby potravin spolu se zastaralými pravidly ochrany spotřebitelů vedou k obrovskému nárůstu nemocí spojených s výživou. A pozor! Rizika se skrývají i v těch potravinách, které jsou považovány a doporučovány jako zdraví prospěšné!

Za zdravotními problémy z jídla stojí zejména nebezpečné bakterie, např. salmonely, kampylobakterie či listerie. „Jsou rizikové zejména pro malé děti, těhotné ženy či nemocné oslabené např. chemoterapií. Pak mohou být příčinnou potratů a při komplikacích mohou způsobit i smrt,“ upozorňuje hygienička Marcela Hollá. Ta zároveň upozorňuje, že se často mluví o tom, že nebezpečné mikroorganismy na nás číhají na bankovkách nebo madlech v autobuse, ale to je hloupost. „Nejde o nebezpečí, mikrobi kolem nás být musí. Větší hrozba se skrývá přímo doma v potravinách. Při jejich nesprávné tepelné úpravě a skladování. Některé se dokážou při nesprávné přípravě rozložit až na rakovinotvorné látky,“ upozorňuje doktorka Marcela Hollá.

Kde na nás tedy číhá nebezpečí? Tady je 10 nejrizikovějších potravin.

1. Listová zelenina
  • Všechny druhy salátů – hlávkový, ledový, římský, ale i špenát, čekanka, zelí, kapusta, mangold.
  • Zaviní skoro čtvrtinu zdravotních obtíží způsobených potravinami.
  • Na poli mohou být kontaminovány zvířaty, dále pak vodu při mytí nebo nesprávnou přípravou.
  • Vyskytuje se na nich zejména bakterie E. coli způsobující průjmy, infekci zažívacího traktu nebo otravu jídlem. V 10 % na nich byla zjištěna salmonela.
2. Vejce
  • Jsou označovaná za ideální snídani, ve skutečnosti jsou ale častým zdrojem salmonelózy.
  • Největší nebezpečí hrozí ze syrových, špatně tepelně upravených a skladovaných vajec.
  • Salmonelóza se projevuje střevními obtížemi, průjmem a zvracením. Je nebezpečnější pro lidi s oslabeným imunitním systémem, děti a seniory. Bez včasné léčby může při komplikovaném průběhu onemocnění způsobit smrt.
3. Tuňák
  • Rybí maso rychle podléhá zkáze a při skladování v teplotách nad 16 °C se bílkoviny v něm obsažené rozkládají na nebezpečné toxiny způsobující otravu. Ty pak nezničí už ani vaření, zamražení či uzení.
  • Otrava se projeví bolestí hlavy, nevolností, průjmem, křečemi v břiše, zimnicí. Také v rybách se vyskytují salmonely.
4. Ústřice
  • Ke kontaminaci bakteriemi může dojít ještě ve vodě. Nesprávným skladováním se bakterie pomnoží na úroveň, kdy jsou nebezpečné.
  • Kromě mikroorganismů způsobujících typické otravy se v ústřicích nachází i bakterie vibrio, která patří do stejné skupiny jako bakterie cholery. Je sice velmi vzácná, ale v 50 % končí smrtí.
5. Sýr
  • Sýr může být kontaminován už během výroby, i když použití pasterizovaného mléka riziko výrazně snižuje.
  • Zvláště těhotné ženy by měly být opatrné při konzumaci měkkých sýrů (ovčí, brie, camembert), které mohou obsahovat bakterii listeria. Právě listerióza může bez jakýchkoliv varovných příznaků vést k potratům.
  • Plísňové sýry ohrožují také starší lidi nebo osoby podstupující chemoterapii.
  • Z nepasterizovaného mléka koz a ovcí se lze nakazit i klíšťovou encefalitidou, v Česku tak letos onemocněli 3 lidi.
6. Brambory
  • Brambory jsou v seznamu proto, že bývají velmi často po uvaření kontaminovány nebezpečnými bakteriemi, např. ze syrového masa nebo přidáním majonézy při výrobě salátů. Nejčastěji jde o salmonely a bakterie E. coli způsobující střevní chřipku, infekci zažívacího traktu.
  • Dále se v bramborách může vyskytovat bakterie shigela způsobující průjem.
7. Naklíčená semínka
  • Naklíčená semínka a luštěniny jsou často součástí jídel v restauracích, k dostání jsou i v obchodech s potravinami. Vzhledem k časté přítomnosti bakterie salmonely a E. coli lékaři upozorňují, aby se staří lidé, děti a osoby s poruchou imunitního systému vyvarovali konzumace tepelně neupravených klíčků.
  • Nejčastějším následkem bývá salmonelóza, méně časté jsou další formy střevních a žaludečních obtíží.
8. Rajčata
  • I zdravé zeleninové saláty s rajčaty představují nebezpečí. Rajčata mohou být kontaminována bakterií salmonely prasklinou ve slupce. Bakterie lze zničit jen vařením.
  • Druhým rizikem je přítomnost bakterie novovirus, která způsobuje střevní obtíže.
9. Zmrzlina
  • Nejčastější rizika skrytá ve zmrzlině představují bakterie salmonelózy, listerie a stafylokoka.
  • V domácnostech existuje zvýšené riziko při použití syrových vajec během výroby domácí zmrzliny.
10. Ovoce
  • Jahody, maliny, ostružiny a další lesní plody jsou na seznamu vzhledem k riziku výskytu bakterie cyclospora, která způsobuje průjem, dehydrataci a bolesti břicha.
Salmonela? Češi vedou!
  • Podle studie, kterou letos zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin, se v Česku vyskytuje nejvíce průjmových onemocnění způsobených bakteriemi rodu salmonela a kampylobakter.
  • Nejrozšířenější je kampylobakterie. V hodnoceném roce 2007 nemoc zaviněná touto bakterií postihla 234 lidí ze sta tisíc, což je třikrát více než v Německu, které skončilo na druhém místě.
  • Salmonelóze se u nás také velmi daří: v Česku bylo registrováno 10 % všech evropských případů tohoto onemocnění.
  • Proč tomu tak je? Nedodržování hygieny při výrobě potravin, nákup zlevněných a nekvalitních potravin.

16.10.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.