V centru Prahy se zřítil dům - Čtyři lidé pohřbení zaživa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

V centru Prahy se zřítil dům - Čtyři lidé pohřbení zaživa!

Do akce byly nasazeny tři jednotky hasičů z Holešovic, Smíchova a centrály.
Do akce byly nasazeny tři jednotky hasičů z Holešovic, Smíchova a centrály. (Aha! – Martin Přibyl, HZS Praha – Leoš Kučera, ČTK/Roman Vondruš)

05:00 – Obrovské neštěstí se včera stalo v Soukenické ulici v centru Prahy. Krátce po poledni se tu zřítila část rekonstruovaného domu č. 25. Sutiny ze tří pater zavalily několik dělníků.

Obrovské neštěstí se včera stalo v Soukenické ulici v centru Prahy. Krátce po poledni se tu zřítila část rekonstruovaného domu č. 25. Sutiny ze tří pater zavalily několik dělníků. Na místo okamžitě vyrazili hasiči, zdravotníci i záchranáři se psy. Stavební firma už v lednu dostala pokutu za práce prováděné bez stavebního povolení.

Zasypán byl sklepní prostor o rozměrech asi 20x4 metry a sutiny dosahovaly do výše tří metrů. Hasiči začali trosky likvidovat pomocí pneumatických zvedacích vaků a hydraulických rozpěrných válců. Ve sklepě mělo být v kritickou dobu pět dělníků. Sutiny se sesypaly na čtyři z nich, pouze jedinému se podařilo před padajícími stropy utéct. Dva z dělníků byli z Bulharska a dva z Ukrajiny. K vyhledání dělníků hasiči použili i speciální štěrbinovou kameru, ale naděje byly od počátku mizivé. „Není tam žádný kontakt, nic se nehýbe, nejsou slyšet žádné zvuky. Je nepravděpodobné, že by někdo přežil,“ řekl Aha! jeden ze zasahujících záchranářů.

Prohledáváním nebezpečného místa byla pověřena i kynologická jednotka městské policie se psy. Čtyřnozí záchranáři vytipovali dvě místa, kde se těla dělníků mohla nacházet. Po asi půl hodině záchranáři narazili na dvě helmy a dělnické kolečko. „Psi prohledali místo v rozpětí tří metrů, ale je možné, že jak to na dělníky padalo, tak se snažili utéct a jsou někde dál,“ řekl mluvčí hasičů Vít Pernica. Posádky čtyř sanitek, které byly na místě, tak bohužel zůstaly bez práce.

Hlavní městský statik Petr Macháň varoval, že může dojít ke zřícení celé budovy. V suterénu pravděpodobně někdo neodborně dělal velký otvor v nosné zdi. Okolní domy shledal v pořádku, na plánovanou evakuaci tedy nedošlo. K večeru se objevila informace, že dělníci dům rozebírali a šlo tedy o manuální demolici. Kolem deváté večer pak byly veškeré záchranné práce zastaveny, protože hrozilo, že zbývající stěny domu se zřítí na zasahující hasiče. „To by nedal nikdo, ani armáda,“ řekl pro novinky.cz Vít Pernica. Podle něj bude nutné nejprve zpevnit konstrukci budovy a teprve pak může práce pokračovat.

Stavební společnost již v lednu dostala od památkářů milionovou pokutu za práce bez stavebního povolení. Dům podle katastru nemovitostí patří firmě Galerie – Sen s. r. o. a je označen jako průmyslový objekt.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

3.10.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.