Dejte si na bankomaty pozor! Zloději mají nové finty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Dejte si na bankomaty pozor! Zloději mají nové finty!

JAKÁ JSOU KRITICKÁ MÍSTA?
JAKÁ JSOU KRITICKÁ MÍSTA? (Aha! – Martin Pekárek)

05:00 – České bankomaty se staly terčem útoků pravděpodobně zahraniční skupiny podvodníků. Tento gang montuje na bankomaty v Praze nový typ zařízení, které kopíruje platební karty a zároveň PIN.

České bankomaty se staly terčem útoků pravděpodobně zahraniční skupiny podvodníků. Tento gang montuje na bankomaty v Praze nový typ zařízení, které kopíruje platební karty a zároveň PIN.

Podle kriminalisty Michala Ihnáta už zloději s pomocí zařízení zkopírovali nejméně desítky platebních karet a vybrali peníze klientům po celém světě. „Prozatím si vybírali výhradně bankomaty umístěné přímo u bank – ať už uvnitř, nebo venku – ty jsou totiž důvěryhodnější, protože jsou většinou sledovány kamerou,“ řekl Ihnát. Princip, jakým gang vybírá z účtů, se podobá mobilnímu telefonu: gang dokáže pár minut po vsunutí karty a naťukání PINu vyrobit kopie karet a vybírat z nich pak v zahraničí.

Odborník na informační technologie Miroslav Houdek varuje, že technika pokročila a zločinci jsou opět o krok dál, než byli například před několika lety. „Používají vyspělou technologii a proti ní nepomohou ani bezpečnostní nástavce, které jsou na bankomatech přimontované. Podvodník může do bankomatu strčit speciálně upravenou kartu, na které je nalepena čtečka o tloušťce folie. Ta pak v bankomatu zůstane a snímá data ze všech karet, které se do bankomatu strkají,“ potvrzuje Houdek.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.